Re: Vyúčtování kurzových rozdílů
Ano, jak pisete. na konci roku vzdy přeceníte kurzem k 31/12 neuhrazene zavazky a pohledavky a zauctujene bud na 563 nebo 663 rozdíly. precenuje se i valutova pokladna pripadne i ucet v cizi mene pokud mate.
vetsina programu ale toto vam nabide pri uzavirani roku a zapise
A co když přijde v r.2011 dobropis k takto přeceněné faktuře z r.2010?
Jakým kurzem se proúčtuje?
Kurz účetního případu je jedna věc a podle zákona o účetnictví se pohledávky a závazky přepočtou k rozvahovému dni.
To má vliv na kurzový rozdíl při platbě po rozvahovém dni.
-----------
Pro DPH platí jiná pravidla, kurz se stanovuje podle data uskutečnění, což většinou znamená, že datum pro použití kurzu je až dnem doplnění náležitostí na dokladu ( faktuře) - faktura se až tehdy stává daňovým dokladem.
Protože DPH má být neutrální, je nutné dobropis počítat stejným kurzem jako původně vyměřené DPH.
V konečném důsledku při dobropisování celé faktury budete mít pro přiznání DPH stejné částky při nároku i při jeho vrácení dobropisem.
Proto se to dělá.
Toto vsechno chapu, proto jsem reagovala, ze udelat dobropis s kurzem uzaverky a ne kruzem kdy byla puvodni faktura neni dobre, ale kdyz udelam letos dobropis a pouziji kurz puvodniho dokladu, tak v tom stejnem kurzu ucutji i do nakladu. ono se to pak srovna jak bude uhradä, ze ? chapu toto spravne ?
Myslím, že to ještě nechápete správně.
Důsledně oddělujte, co je účetní transakce a co je pro DPH.
Dobropis přijatý 2011 oceníte pro účely účetnictví (např. dnem přijetí faktury) tj. dnešním kurzem tj. 26.Pro účely DPH ale kurzem ze dne doplnění údajů na původní faktuře.
Při placení (platíte 30.1.) vznikne kurzový rozdíl z ocenění datem 26. a platbou 30.
aha, tak uz asi zacinam chapat rozdil. kdyz prijmu fa za zbozi z EU, tak dnem kdy doplnim udaje a uctuji pouziji kurz a tim vymerim dph na vstupu i vystupu. pak mi prijde dobropis. ten zauctuji minusem do nakladu kurzem zase kdy mi dosel a doplnuji udaje do ucetnictvi. a pak udelam reverscharge minusem a tam uvedu kurz, ktery byl pouzit na fakture, ke keter se dobropis vztahuje ? tzn. ze dobropis si zauctuji minusem do nakladu dnem kdy doplnuji udaje ¨napr. toho 26.1., ale pro reverscharge pouziji kurz puvodniho dan. dokladu ?
>>>>účetnictví se pohledávky a závazky přepočtou k
>>>>rozvahovému dni.
>>>>To má vliv na kurzový rozdíl při platbě po rozvahovém
>>>>dni.
>>>>-----------
>>>>Pro DPH platí jiná pravidla, kurz se stanovuje podle
>>>>data uskutečnění, což většinou znamená, že datum pro
>>>>použití kurzu je až dnem doplnění náležitostí na
>>>>dokladu
>>>>( faktuře) - faktura se až tehdy stává daňovým
>>>>dokladem.
>>>Toto vsechno chapu, proto jsem reagovala, ze udelat
>>>dobropis s kurzem uzaverky a ne kruzem kdy byla
>>>puvodni
>>Dobropis přijatý 2011 oceníte pro účely účetnictví
>>(např. dnem přijetí faktury) tj. dnešním kurzem tj.
>>26.Pro účely DPH ale kurzem ze dne doplnění údajů na
>>původní faktuře.
>>Při placení (platíte 30.1.) vznikne kurzový rozdíl z
>>ocenění datem 26. a platbou 30.
>aha, tak uz asi zacinam chapat rozdil. kdyz prijmu fa
>za zbozi z EU, tak dnem kdy doplnim udaje a uctuji
>pouziji kurz a tim vymerim dph na vstupu i vystupu. pak
>mi prijde dobropis. ten zauctuji minusem do nakladu
>kurzem zase kdy mi dosel a doplnuji udaje do ucetnictvi.
>a pak udelam reverscharge minusem a tam uvedu kurz,
>ktery byl pouzit na fakture, ke keter se dobropis
>vztahuje ? tzn. ze dobropis si zauctuji minusem do nakladu
>dnem kdy doplnuji udaje ¨napr. toho 26.1., ale pro
>reverscharge pouziji kurz puvodniho dan. dokladu ?
*********toto ne******* dobropis si zauctuji minusem do nakladu
>dnem kdy doplnuji udaje ¨napr. toho 26.1., *********
Dobropis zaúčtujete účetním kurzem (- do nákladů) buď dnem přijetí zboží nebo dnem přijetí faktury ( na to máte mít vnitřní přeedpis).
Pro reverse používáte kurz ze dne doplnění údajů na fa, a pro reverse dobropisu pro DPH kurz původní faktury .
To chce jen malinko praxe :-)
aha, delala jsem ted prvni dobropis se zahranici a tak jsem do dala cely kurzem puvodni fa a udelala na to reverscharge tim stejnym kurzem. ted tedy opravim pouze dobropis, udelam kurzem kdy jsem doslata dobropis a doplnila udaje. reverscharge nechavam, to mam spravne. je to tak ? faktury ucutjeme kruzem kdy fa dostaneme a doplnime udaje, a tim kurzem udelam i vymereni dph. tak ted to budu mit spravne ten dobropis ? nejak mi nesedelo, ze mam uctovat dobropis minusem do N kruzem puvodni fa, ale nejak jsem nebyla schopna napasovat pak to dph kurzem puv. fa a tim jsem si byla jista, nasla jsem si ten paragraf, ale tim uctovanim dobropisu teda ne. moc se omlouvam, ze to mam tak polopate, ale ted jsem se fakt ztratila... prosim jeste o potvrzeni nebo vyvraceni, ze jsem zase vedle...
Př:
faktura zboží - faktura přišla spolu se zbožím 10.1. kurz 25,3,10.1. zapíšu fakturu, použiji kurz 25,3
dne 20.1. teprve doplním údaje, kurz 20.1. je 25,-
vyměřím datem 20.1. kurzem 25
platím 23.1. (kurz 28,3) vznikne ztráta 3,-
24.1. přijde dobropis (kurz 28,- ze dne 24.1.), zaúčtuji kurzem dle data přijetí , reverse vyměřím kurzem ze dne 20.1. tj. 25 (původní faktura).
Při přijetí platby za dobropis mi vznikne zisk/ztráta - rozdíl mezi kurzem z 24.1. a datem platby
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2011 10:24
Dobrý den, prosím o radu. Došlé cizoměnové faktury jsme k okamžiku DUZP přepočítali na českou měnu kurzem, ale dle pokynů musíme tyto faktury, pokud jsou neuhrazené, ještě přepočítat kurzem k datu sestasvení závěrky. Rozumím tomu tak, že došlé zahraniční faktury znova přepočítám, a rozdíl zaúčtuji interním dokladem? Takže se mi to dostane normálně do účtování roku 2010? Letos jsme měli poprvé zahraniční faktury, a já nikde nemůžu najít takový metodický postup, aby mi byl jasný. Tak mnohokrát děkuji.