Re: Daňové přiznání - FO - prosím o pomo
To záleží na tom, jak dlouho jste nemovitost vlastnil. Jestli šlo o byt (rodinný dům), kde jste měl bydliště nejméně 2 roky nebo neměl bydliště - pak musí být doba mezi nabytím a prodejem nejméně 5 let. Pročtěte si §4 zák.o daních z příjmu, tam je za jakých okolností je prodej od daně osvobozen. Jestliže pro vás bude platit, že je prodej od daně osvobozen, tak daň. přiznání nepodáváte. Připravte se ale na to, že po nějaké době vás FÚ vyzve, abyste to doložil, protože podle daně z převodu zjistí, že k prodeji došlo a budou si to chtít ověřit.
I vinný sklep může být osvobozen, jestliže ho vlastníte déle než 5 let a neměl jste ho v obchodním majetku - §4 ZDP odst.1 písm. b) od daně jsou osvobozeny příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem 5 let. Jestli ho máte kratší dobu, pak se jedná o příjem podle §10, odst.1 písm. b) ZPD - Ostatní příjmy a jste povinen podat daň. přiznání a tento příjem uvedete do Přílohy č. 2 - Příjmy podle §9 a §10.
Opravdu děkuji za osvětlení situace. Ale i tak vlastně musím podat daňové přiznání neb jsem to měl ve vlastnictví necelé 4 roky.
Doložím si tedy kupní smlouvu, ze které je patrná částka, kterou jsem obdržel.
Ještě se tedy zeptám jestli můžu. Manželka uzavřela životní pojistku v roce 2008 a za rok 2008 a 2009 uplatnila to co zaplatila jako nezdanitelnou částku. Loni (2010) si tuto pojistku zrušila a paní jí říkala, že to musí dodanit. Kam se toto v daňovém přiznání uvede (mínusovým znaménkem do nezdanitelných částek nebo taky jako jiný příjem)? A stačí k tomu ofocené ty uplatněné částky nebo musí být i ta výpověď z pojistky doložená?
Při zrušení pojištění jsou dříve odpočtené nezdanitelné částky příjmem podle §10 - ostatní příjmy v tom zdaňovací období, kdy ke zrušení došlo(tj. r. 2010). Pokud vaše manželka podávala daňové přiznání, tak by to na FÚ měli dohledat, pokud jí dělala roční zúčtování mzdová účetárna, tak ať si od ní zažádá o vystavení potvrzení. Nevím, jestli je nutné přikládat i výpověď z pojistky, ale nic se nestane, když tak učiníte.
Jako výdaj si uplatníte uhrazenou daň z převodu nemovitosti, pořizovací cenu nemovitosti a dále výdaje spojené s prodejem (provize RK, vyhotovení znaleckého posudku apod.)... Toto se uvádí na přílohu č.2, k dílčímu základu daně z ostatních příjmů poté přičtete základ daně ze zaměstnání (zaměstnavatele požádáte o potvrzení o zdanitelných příjmech) a vypočtete daň.
Tak to jste mě opravdu potěšila. Sklep jsme koupily s kamarádem na půl a také jsme ho společně prodali.
I když ty částky podělíme na půl. Jako, že půlku jsem zaplatil a taky dostal já a odečtu daň z převodu nemovitostí kterou jsem zaplatil, tak se dostávám do mínusové částky (výdaje jsou větší jak příjmy), takže nebudu z toho už platit nic.
Takže krom papírové práce, to nic tak strašného nebude. Jste opravdu inteligentní a moc hodná dáma. Jsem Vám neskutečně vděčný. Najde se už jen opravdu málo lidí co by takhle dokázali poradit. Teď budu klidněji spávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2011 12:42
Prodal jsem nemovitost. Zaplatil jsem daň z převodu nemovitostí.
Otázka zní:
Jsem povinný si podat daňové přiznání za rok 2010 kde musím z částky, kterou jsem dostal za zmiňovanou nemovitost, ještě odvést daň z příjmů?
Jaké doklady musím k "Přiznání.." doložit a na jaké příloze nebo kam se vepíše částka kterou jsem obdržel a tutíž musím zdanit?