Re: Ukončení PP ve zkušební době
>Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnala jsme paní, které
>jsem začátkem měsíce sdělila, že koncem měsíce jí
>ukončím pracovní poměr ve zkušební době. Tuto zprávu jsem
>jí řekla v pátek a ona se hned v pondělí " hodila
>marod ". Zkušební doba jí měla končit k 31. 1. 2011. Jaký
>by měl být následující postup pro ukončení PP ve
>zkušební době, když je paní na neschopence, která jí končí
>až 12. 2. 2011? Vím, že v průběhu pracovní
>neschopnosti nelze dát ze zákona výpověď. Platí ještě, že
>neschopnost se do zkušební doby nepočítá, tudíž by po
>skončení neschopnosti u paní trvala stále zkušební doba?
ANO
Je
>tedy možné jí ukončit PP ve zkušební době hned ke 13.
>2. 2011? Děkuji za odpověď
žádné k.., ale PP končí dne ...pokud nastoupí do zaměstnání, tak hned ten den, žádné dopředu,
Pokud je prac.neschopnost od 24.1., nemůžete zrušit PP 13.2., to je teprve 21.den. Pokud bude PN trvat, můžete ho zrušit nejdříve 14.2. Kdyby ukončila prac.neschopnost dříve, ukončete s ní pracovní poměr odpoledne po odpracování směny. Zkušební doba se o dobu PN prodlužuje.
Původní tazatelka nemá čas sedět u počítače a číst hned všechny komentáře. Stará se o půlročního syna. Ale k věci. Paní je na neschopence již 3. týden, takže bych jí teoreticky mohla dát výpověď hned po ukončení neschopenky, což by bylo v pondělí 14.2. 2011.
Já jsem hned ve druhé větě uvedla, kdy jsem paní oznámila ukončení PP ve zkušební době. Ke všemu došlo již začátkem měsíce a pracovní neschopnost u paní stále trvá až do 12.2.2011. Pokud bude paní opravdu uschopněna k tomuto datu, stačí jí ukončit PP ve zkušební době hned následující pracovní den přímo v po pracovní době nebo se jí vše musí zaslat v písemné formě nejméně 3 dny dopředu, což by se dozvěděla ještě v průběhu své prac. neschopnosti?
Ano,pokud bude uschopněna k tomuto datu, stačí jí 14.2. koncem pracovní doby předat ukončení PP ve zkušební době. Podobným situacím se příště vyhnete tím, že zaměstnanci nic neoznamujete 3 dny (ani déle) dopředu, ale koncem pracovní doby mu předáte ukončení PP ve zkušební době s tím, že jeho PP končí tím odpracovaným dnem. pak už ať si klidně jde marodit a vás nebude stát ani korunu na náhradách.
V jakém smyslu myslíte silná slova ? To je naprosto základní pojem ze zákoníku práce - výpověď, zrušení pracovního poměru ve zkušební době....Takže jestliže někdo má zaměstnance a nemá odborníka, přes tuto oblast, tak se to , bohužel, musí naučit sám. Jinak spláče nad výdělkem, protože jak je vidět, kolikrát zaměstnanci znají zákoník práce více, než zaměstnavatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2011 14:40
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnala jsme paní, které jsem začátkem měsíce sdělila, že koncem měsíce jí ukončím pracovní poměr ve zkušební době. Tuto zprávu jsem jí řekla v pátek a ona se hned v pondělí " hodila marod ". Zkušební doba jí měla končit k 31. 1. 2011. Jaký by měl být následující postup pro ukončení PP ve zkušební době, když je paní na neschopence, která jí končí až 12. 2. 2011? Vím, že v průběhu pracovní neschopnosti nelze dát ze zákona výpověď. Platí ještě, že neschopnost se do zkušební doby nepočítá, tudíž by po skončení neschopnosti u paní trvala stále zkušební doba? Je tedy možné jí ukončit PP ve zkušební době hned ke 13. 2. 2011? Děkuji za odpověď