Silniční daň Avie 7,5 t

• (neregistrovaný)

27. 1. 2011 7:43

Dobrý den,
    chápu dobře, že u Avie s hmotností 7,5 t, která nejezdí, nemusím platit silničku???
    Sice § 2 odst.1 říká, že nad 3,5 t musím, ale § 6 odst. 9, že pokud náklaďák od 3,5 - 12 t nepoužívám k podnikání, snižuje se sazba daně o 100 %. Takže patří do přiznání se silniční daní 0,-?
    Prosím o potvrzení.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2011 8:37

D.V. (neregistrovaný)

Re: Silniční daň Avie 7,5 t
      No pokud jste nepodnikatel...
      Info z ASPI ke snížení sazby daně dle § 6 odst. 9

3. Bez ohledu na to, zda jsou použita k podnikání, jsou již zdaňovány (jsou předmětem silniční daně) nákladní automobily včetně tahačů, nákladní přívěsy a nákladní návěsy s největší povolenou hmotností (celkovou hmotností) nad 3,5 tuny. Pokud nejsou tato vozidla u podnikatelů využívána, je třeba je dočasně vyřadit z registru silničních vozidel. Silniční daň se pak po dobu dočasného vyřazení neplatí.

4. Nepodnikajícím občanům, neziskovým subjektům a subjektům napojeným na státní rozpočet (např. občanská sdružení včetně odborových organizací, politické strany a politická hnutí, registrované církve, nadace, nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, obce, organizační složky státu, příspěvkové organizace) a osobám, které se zabývají výukou v řízení motorových vozidel, se snižují o 100 % příslušné sazby silniční daně u nákladních automobilů včetně tahačů a nákladních přípojných vozidel s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny a méně než 12 tun, a to bez ohledu na datum první registrace. Tato vozidla však nesmí být použita k podnikatelským účelům a u vozidel určených k výcviku řidičů, musí být používána pouze k tomuto účelu. Pokud by byla tato vozidla použita jinak, např. pro přepravu nákladů pro cizí potřeby nebo pronajímána, nemohlo by se snížení sazeb uplatnit. Tito poplatníci nebudou také muset podávat daňové přiznání, pokud nebudou mít daňovou povinnost u dalšího vozidla.

• 27. 1. 2011 10:28

J.P. (neregistrovaný)

Díky za odpověď - ale já v zákoně o dani silniční nic takového nevidím - mám na mysli ten § 2 odst. 9 - PROČ BY SE NEMĚL TÝKAT I PODNIKATELŮ??!! Je tam mimo jiné: pokud jsou vozidla používána fyzickými osobami. A podle mě podnikatel = fyzická osoba. Pokud by se jednalo o např. s.r.o., pak by se podle mě silnička platila.
      Ještě prosím o komentář k mému textu a děkuji za trpělivost. Pěkný den.

• 27. 1. 2011 10:46

D.V. (neregistrovaný)

Ano, v zákoně toto jasně řečeno není - poslala jsem Vám proto výklad zákona od JUDr. Šabaty Jiřího. Pokud by stačilo, že ho nepoužíváte k podnikání, bylo by pak v postavení vozidel do 3,5 tuny...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).