Re: odprácováno jen 19 dnů
Nevidím důvod nazývat to katastrofální neznalost, pokud dotyčná pracuje třeba ve mzdovém útvaru, může to být klidně začátečnice, která potřebuje jen poradit. Žádný učený z nebe nespadl a tahle diskuze je tu právě proto, nebo se mýlím?
Každý i začátečník, když přijme nějakou práci, by měl mít ZÁKLADNÍ znalosti. A to bezesporu znalost zákoníku práce, zejména v případech, které jsou naprosto jednoznačné (jako např. onen počet 21 dnů) je. U řidiče autobusu, který vás poveze, byste taky nečekala, že za jízdy zkoumá, co znamená červená na semaforu, a taky to bude začátečník. Vše nelze omlouvat začátečníkem. Zlobte se nebo nezlobte.
Nezlobím se, jen konstatuji, že si jeden nemůže vědět vše až na vyjímky, mezi které bezesporu patříte. Přiřazovat neznalost zastavení na červené a znalost 21 dnů, mi přijde opravdu směšné!
Pracuji jako všeobecná účetní a když jsem nastupovala, hodně věcí jsem se učila za pochodu. Kdybych měla na začátku umět vše, podle vás základní, asi bych byla dlouho bez práce. Bohudík nejsou všichni jako vy! Bez urážky :)
>>
>>Nevidím důvod nazývat to katastrofální neznalost,
>>pokud dotyčná pracuje třeba ve mzdovém útvaru, může to
>>být
>>klidně začátečnice, která potřebuje jen poradit.
>>Žádný
>>učený z nebe nespadl a tahle diskuze je tu právě
>>proto, nebo se mýlím?
to je právě problém současnosti, že na pracovní pozice s odpovědností a předpokladem nutných alespoň základních znalostí se dostávají vněkterých firmách lidé, kteří o tom nevědí ani to nejzákladnější(známí, příbuzní, kamarádi,švagrové..atd.) a pak to takto vypadá. Nějaké samostudium pro zvýžení odbornosti jim nic neříká, aby nejprve vzali třeba ZP a pročetli a pak teprve si zde ujasnili, jak to přesně je, to je taky pro ně zbytečná zátěž a zdržování a nakonec se pak mohou dopouštět chyb, které odnesou zaměstnanci, kteří si muisí na živobytí vydělávat svou prací(a ještě musí vydělat i na ty neználky).
>
>Každý i začátečník, když přijme nějakou práci, by měl
>mít ZÁKLADNÍ znalosti. A to bezesporu znalost zákoníku
>práce, zejména v případech, které jsou naprosto
>jednoznačné (jako např. onen počet 21 dnů) je. U řidiče
>autobusu, který vás poveze, byste taky nečekala, že za
>jízdy zkoumá, co znamená červená na semaforu, a taky to
>bude začátečník. Vše nelze omlouvat začátečníkem.
>Zlobte se nebo nezlobte.
>>bude začátečník. Vše nelze omlouvat začátečníkem.
>>Zlobte se nebo nezlobte.
>
>Petra KK.
>Dobrý den, možní jsem hloupá možná ne,
to si musíte zhodnotit sama
ale vy píšete
>jak poslanci....dokola a dokola....
to je náš problém, nikoliv Váš
>mě by stačilo napsat...
>19 odpracovaných dnů = xx dovolené(končí 27/1/2011)
>21 odpracovaných dnů = xx dovolené(končí 31/1/2011)
>Předem děkuji
Vám bude stačit, když se zkusíte něco naučit, než se tady rozčilovat.
>Petra
Hmmm a jak víte, kolik mají celoroční nárok, že tak striktně píšete kolik je nárok při 21 odpracovaných dnech ???? Co když mají ve firmě 25 dnů celoroční nárok a paní začátečnice se bude řídit vaší skvělou radou , protože ji zcela jistě nenapadne zkoumat, zda ten 1,5 dne platí vždy při odpracovaných 21 dnech ???? Když nechcete začátečníkovi ukázat, kde a jak co hledat, tak musíte popsat všechny eventuality.
Jestli jste si všimla tak jsem odkázala na příslušný § zákoníku práce, což by mělo být pro tazatelku důležitější než případné chybné nebo nedostatečné odpovědi. A zároveň poučnější, protože by si tam ověřila, že nárok vzniká až za 21 odpracovaných dní, takže by se třeba příště nemusela zabývat otázkou, zda nárok vzniká za 20 odpracovaných dní, což z vaší odpovědi by nezjistila. Nejsem ani chytrá ani neomylná ale děsí mě lidé, kteří pro výkon své práce nemají ani elementární znalosti a místo toho, aby chtěli případný odkaz na to, kde to najdou, chtějí jen aby správnou odpověď napsal nebo hledal někdo jiný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 1. 2011 13:06
Dobrý den,
když zamestnanec nastoupil 1.1.2011 a končí 27.1.2011, má nárok na dovolenou, když je to jen 19 pracovních dnů ?
Děkuji