Mám nárok na práci přesčas?

• (neregistrovaný)

27. 1. 2011 14:03

Jsem mechanik opravář a stává se,že mě zaměstnavatel po mé pracovní době pošle opravit rozbité auto,většinou do zahraničí
    v autě jedu sám, v pracovní smlouvě nemám uvedeno,že jsem řidič,ale mechanik, prac.doba je od 6-14 hodin, vyjíždím třeba v 16,00 a vracím se kolem 23,00 na co všechno mám nárok-diety nebo práci přesčas a za celkovou dobu-jízda,oprava nebo jenom oprava? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2011 14:52

Gabuš (neregistrovaný)

Re: Mám nárok na práci přesčas?
      Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
      (3) Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad rozsah uvedený v odstavci 2 pouze na základě dohody se zaměstnancem.
      (4) Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Jen kolektivní smlouva může vymezit toto období nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).