Firemní stravování bez stravenek (cenin)

  • (neregistrovaný)

    28. 1. 2011 7:23

    Dobrý den, moc potřebuji poradit:
    S platností od 1.2.2011 v naší a.s. rušíme stravenky-ceniny a najíždíme na systém, kdy vytiskneme stravovací kartu pro každého zaměstnance a na ní budou označeny odebrané obědy v průběhu měsíce. Problém je v tom, že obědy pro nás zajišťuje náš hotel a bude nám je vozit vychlazené a na firmě se budou obědy rozdávat dle objednávek. Mám naprostý guláš v tom, jak bude vypadat zaúčtování celé transakce. Hodnota stravenky na den zůstává 70,- Kč - z toho náklad podniku je 38,-, z fondu soc.potřeb jde 9,- Kč a zaměstnanec platí 23,- Kč. Hotel nám mimo jiné v průběhu měsíce odvádí tržby svoje. Prosím o radu - jak zaúčtovat tržbu hotelu (s 20% DPH), když vlastně toto fakticky v tržbě nikdy neodevzdají, dále jak zaúčtovat to stravné jako celek (jedná se o zúčtování měsíc pozadu - tedy skutečně odebrané obědy) a co s DPH, které se má odvést za zaměstnance? Ještě jsem zapomněla dodat, že obědy jdou srážkou z mezd zaměstnanců, nikdo neplatí oběd hotově nebo na účet. Prosím, máte k tomu někdo zkušenosti? Mám projetý internet i zákony křížem krážem a vůbec nevím, která bije. Za případné rady předem děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2011 21:16

      JirkaZ (neregistrovaný)

      Re: firemní stravování bez stravenek (ce
      Znamená to, že hotel je součástí Vaší a.s. ?

      Struktura nákladů je takto ?

      celkem základ DPH
      celkem 70,00 58,33 11,67
      zaměstn. 23,00 19,17 3,83
      a.s.-nákl. 38,00 31,67 6,33
      FKSP 9,00 7,50 1,50

      Jde o nákladovou kalkulaci, tedy bez zisku ?

    • 29. 1. 2011 8:17

      Lenka P. (neregistrovaný)

      Re: firemní stravování bez stravenek (ce
      >
      >Znamená to, že hotel je součástí Vaší a.s. ?
      >
      >Struktura nákladů je takto ?
      >
      > celkem základ DPH
      >celkem 70,00 58,33 11,67
      >zaměstn. 23,00 19,17 3,83
      >a.s.-nákl. 38,00 31,67 6,33
      >FKSP 9,00 7,50 1,50
      >
      >Jde o nákladovou kalkulaci, tedy bez zisku ?
      >>Ano, hotel je součást naší a.s., ale vzhledem k tomu, že se má odvést ze stravování pouze DPH za zaměstnance, tak zbytek bude bez DPH a nějakými vnitrovýkony? To právě mi není vůbec jasné. Taky hotelu není jasné, jak toto evidovat, když to není v podstatě fyzická tržba, ale ani cenina. Ale měl by evidovat i na kase a tudíž v programu hotelu, že mu odešlo x ks obědů pro zaměstnance, ale jak rozdělit DPH, myslím sazbu - třeba 1 ks za 70,- a v rozpisu DPH uvést DPH 0% 47,- (tedy 38,- podnik a 9,- fond sociální) a DPH 20% 23,- (čili zaměstnanec)? Jsem z toho úplně mimo.
      ¨Díky za rady.
      >

    • 29. 1. 2011 19:48

      JirkaZ (neregistrovaný)

      Re: firemní stravování bez stravenek (ce
      Vzhledem k tomu, že se odvádí DPH pouze z toho, co platí zaměstnanec, je schéma ve skutečnosti následující :

      celkem základ DPH
      celkem 62,17 58,33 3,83
      zaměstn. 23,00 19,17 3,83
      firma - nákl. 31,67 31,67
      FKSP 7,50 7,50

      z hlediska optimalizace daňových nákladů pak po odrobné úpravě :
      celkem základ DPH
      celkem 62,16 58,33 3,83
      zaměstn. 23,00 19,17 3,83
      firma - nákl. 32,08 32,08
      FKSP 7,08 7,08


      účtování :

      hodnota oběda 58,33 . / 622
      příspěvek firmy 32,08 527/ .
      nedaňová část 7,08 528/ . ... nebo FKSP
      zaměstnanec 19,17 335/ .

      zaměstnanec-DPH 3,83 335/343

      Zaměstnanec uhradí bud hotově : 23 Kč 211/335
      nebo z výplaty : 23 Kč 331/335


      Evidence hotelové restaurace : výdej obědů pro zam. by měl být evidován-pod nějakým speciálním kodem a jiným účtováním. Vzhledem k tomu, že jde pouze o interní záležitost nesouvisející s finančním účetnictvím, doporučuji použít účt. tř.8, např.

      oběd celkem 70,- 800/
      "tržba" 58,33 /802
      DPH 11,67 /843
      Pokud lze nastavit účtování bez DPH, vynechte jej, není třeba.

      Pokud dojde k jakékoliv závadě, "nerozhodíte " si finanční účetnictví. Jediné, k čemu tento manévr potřebujete, je evidovat počet obědů. Víc v tomto asi poradit neumím, neznám restaurační SW ano možnosti jejich nastavení.

    • 30. 1. 2011 18:28

      Lenka P. (neregistrovaný)

      Re: firemní stravování bez stravenek (ce
      >Vzhledem k tomu, že se odvádí DPH pouze z toho, co
      >platí zaměstnanec, je schéma ve skutečnosti následující
      >:
      >
      > celkem základ DPH
      >celkem 62,17 58,33 3,83
      >zaměstn. 23,00 19,17 3,83
      >firma - nákl. 31,67 31,67
      >FKSP 7,50 7,50
      >
      >z hlediska optimalizace daňových nákladů pak po
      >odrobné úpravě :
      > celkem základ DPH
      >celkem 62,16 58,33 3,83
      >zaměstn. 23,00 19,17 3,83
      >firma - nákl. 32,08 32,08
      >FKSP 7,08 7,08
      >
      >
      >účtování :
      >
      >hodnota oběda 58,33 . / 622
      >příspěvek firmy 32,08 527/ .
      >nedaňová část 7,08 528/ .
      > ... nebo FKSP
      >zaměstnanec 19,17 335/ .
      >
      >zaměstnanec-DPH 3,83 335/343
      >
      >Zaměstnanec uhradí bud hotově : 23 Kč 211/335
      > nebo z výplaty : 23 Kč
      >331/335
      >
      >
      >Evidence hotelové restaurace : výdej obědů pro zam. by
      >měl být evidován-pod nějakým speciálním kodem a jiným
      >účtováním. Vzhledem k tomu, že jde pouze o interní
      >záležitost nesouvisející s finančním účetnictvím,
      >doporučuji použít účt. tř.8, např.
      >
      >oběd celkem 70,- 800/
      >"tržba" 58,33
      >/802
      >DPH 11,67
      >/843
      >Pokud lze nastavit účtování bez DPH, vynechte jej,
      >není třeba.
      >
      >Pokud dojde k jakékoliv závadě, "nerozhodíte " si
      >finanční účetnictví. Jediné, k čemu tento manévr
      >potřebujete, je evidovat počet obědů. Víc v tomto asi poradit
      >neumím, neznám restaurační SW ano možnosti jejich
      >nastavení.
      >
      >Děkuji moc za odpověď.
      Zdravím.
      Lenka P.
      >
      >
      >
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).