Chyba v RZD

• (neregistrovaný)

28. 1. 2011 13:25

Dobrý den,
    zjistila jsem, že bývalá kolegyně chybně uplatnila odečet úroků ze životního pojištění v RZD za rok 2009 u zaměstnance, který k 31.12.2010 skončil. Bude se mu provádět RZD za rok 2010. Lze opravit v něm? Pročetla jsem historii odpovědí do hloubky a dost se liší, nevím, jestli si tedy musí bývalý zaměstnanec podat daňové přiznání. Chyba to byla naše, ne jeho.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2011 13:52

druhá (neregistrovaný)

Re: Chyba v RZD
      Zrovna jsem tento týden řešila podobný případ. Na FÚ mi řekli, že zaměstnanec si nemůže uplatněnou částku dodanit, že opravu musí provést zaměstnavatel. Pokud by mi přišla kontrola, nemám doklad, že zaměstnanec daňové přiznání podal. Řekli mi, že musím spočítat kolik jsme mu neoprávněně vrátili na dani a tuto částku v nejbližší výplatě zaměstnanci stáhnou z daně.

• 28. 1. 2011 13:53

JiřinaH. (neregistrovaný)

Rozhodně nikdy nemůžete chybu opravovat v RZ( např. snížením odpočtu, apod.)
      Jedná-li se o nižší vrácenou daň ( neuvádíte) ,než na jaký měl nárok, rozdíl vrátíte zaměstnanci v nejbližším výpl.období.
      Vrácení doplatku se promlčuje až po třech letech od konce roku, v jehož průběhu bylo RZ s chybou.( to je z RZ za 2009 lze až do r.2012),
      Pokud je to naopak, že bylo vráceno víc,lze do 12 měsíců od provedené chybné vratky daně dosrážet od zaměstnance i bez jeho souhlasu a bez ohledu na to, kdo chybu zavinil. Po uplynutí 12 měsíců - lze od zam. bez jeho souhlasu požadovat jen v případě, že chybu zavinil on, avšak také nejpozději do konce r.2012. Ale to není Váš případ.
      Takže pokud budete doplácet, doplatíte hned, a pokud on má vracet, vypočítáte RZ za 2010 a chcete-li mu snížit vypočítanou vratku za 2010 , musíte mít jeho souhlas ke srážce za chybu v RZ za 2009.

• 28. 1. 2011 14:04

kolik (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát za vyčerpávající odpověď. Hezký víkend.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).