Nemocenská na úřadu práce

• (neregistrovaný)

29. 1. 2011 22:16

Dobrý den,

jako osvč chci ukončit podnikatelskou činnost a nastoupím na úřad práce.
    Pokud činnost ukončím v průběhu února a na ÚP nastoupím na konci února, platím si za tento měsíc SP a ZP?
    Pokud v průběhu evidence na ÚP onemocním - mám nárok na nemocenskou?

Děkuji za odpovědi.

Vlasatice

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2011 14:41

Barbora (neregistrovaný)

Re: nemocenská na úřadu práce
      U nároku na nemocenské OSVČ je důležité zda jste byla přihlášena k nemocenskému pojištění OSVČ. Pokud ano máte 7 denní ochrannou lhůtu po ukončení činnosti OSVČ, pokud ne pak žádná ochranná lhůta není. V případě nemoci na ÚP po uplynutí ochranné lhůty není nárok na nemocenské.
      V případě záloh na SP a ZP by mělo platit- za každý započatý měsím musí být zaplacena záloha.

• 30. 1. 2011 20:59

vlasatice (neregistrovaný)

Děkuji Vám za odpověď. Jako OSVČ jsem si platila nemocenské pojištění, pak jsem v průběhu roku nemocenskou čerpala. Ta mi skončila 15.12.2010, zapoměla jsem znovu začít platit a tím pádem mi nemocenské pojištění zaniklo. Zvažuji, jestli má cenu si toto pojištění zaplatit ještě za leden, když v únoru zřejmě ukončím činnost a půjdu na ÚP. Je potřeba splnit povinné 3 měsíce?

• 30. 1. 2011 22:21

V. (neregistrovaný)

http://www.podnikatel.cz/clanky/prevratne-zmeny-v-nemocenskem-osvc-v-roce-2011/

Nemocenské však náleží za splnění dvou podmínek:
      * účast na nemocenském pojištění OSVČ trvala aspoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni vzniku pracovní neschopnosti (karantény) – změna oproti předcházející právní úpravě, kdy začínající podnikatel byl pojištěn již následujícím dnem podání přihlášky k nemocenskému. A navíc byla zrušena možnost zpětné přihlášky k nemocenskému pojištění do 8 dnů od zahájení samostatné výdělečné činnosti.
      * OSVČ nevykonává osobně po dobu pracovní neschopnosti (karantény) samostatnou výdělečnou činnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).