Re: Zprostředkování pojištění
Činnost pojišťovacího zprostředkovatele je podnikáním podle zvláštních předpisů. Můžete uplatnit výdaje ve výši 40% příjmů.
>>>Pracuji jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel
>>>na
>>>základě smlouvy s pojišťovacím makléřem. Vlastním
>>>osvědčení od ČNB. Mám vystavený ŽL na zprostředkování
>>>obchodu a služeb. Veškerý můj příjem je pouze z
>>>pojišťovací činnosti. Za rok 2010 chci uplatnit
>>>výdaje
>>>paušálem
>>>a nevím zda můžu odečíst 40% nebo 60%. Prosím Vás o
>>>radu. Děkuji
>>Ano můžete si uplatnit 60%.
>
>Ještě se chci zeptat zda tato moje výše zmíněná
>činnost nepatří podle §7 odstavce 1 písm. c) - příjmy z
>jiného podnikání podle zvláštních předpisů. Zde je
>výdajový paušál pouze 40%. Děkuji Vám za odpoveď.
souhlasím se Zdenou a zároveň poprosím o podobné. POplatník ŽL na Zprostředkování obchodu a služeb a Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy. Sjednávání poj. smluv. Nevlastní osvědčení od ČNB. Zde se domnívám, že mohu použít 60%. Paní Zdeno, co myslíte?
Paní Zdeno, tak jsem se kamaráda přesně vyptala, jak se věci mají. Poskytl mi totiž trošku zavádějící info. Dostává příjmy od určité pojišťovací společnosti, pracuje na základě smlouvy. Sežene klienta, nabídne určitý druh pojištění, vysvětlí vše podstatné a když je klient rozhodnutý pojištění uzavřít, pošle ho za člověkem z pojišťovací společnosti a ten smlouvu uzavře. Tz. pouze "loví" klienty. Můj kamarád tedy konkrétně smlouvu neuzavírá, nikde na smlouvách není podepsaný, pouze najde člověka a odešle k někomu, kdo určitě licenci od ČNB vlastní. Tz. normální zprostředkování a tedy 60 %?
>>>>>>>tak jsem kamaráda poprosila o smlouvu, na základě které pracoval, nevím, co tam má napsané, ale pokud jsme se koukla do náplně na zprostředkovatelskou činnost, je tam uvedeno, co není náplní činnosti- tak mi z toho vyplývá, že je to celé průser. Náplní není zprostředkování v oblasti pojišťovnictví. Neím, jak mu teď poradit, co s tím. Jsem zvědavá, na co zní smlouva, pokud tedy nějaká je, prý ano. Nenapadá vás nějaké řesšení, jak celou věc řešit, případně udělat nějaký další ŽL. Myslím, že je to dost v pr....děkuju moc
Na základě živnostenského oprávnění může zprostředkovávat stavební spoření, leasing, úvěry, nebo penzijní připojištění.
Pojistné smlouvy, například životní pojištění, nebo pojištění odpovědnosti za škodu podle mého názoru smí zprostředkovat pouze subjekt, registrovaný u ČNB a není důležité, že smlouvu podepíše někdo jiný. Podle § 3 zákona č. 38/2004 Sb. se zprostředkovatelskou činností v pojišťovnictví rozumí i činnost spočívající v předkládání návrhů pojistných smluv.
Možná se všechno ještě vyjasní, třeba kamarád nezprostředkovává pojištění osob a majetku, ale nabízí jiné produkty. Podívejte se do smlouvy, nebo se informujte přímo u pojišťovací společnosti. Podle mého názoru by společnost s kamarádem, který nemá potřebnou registraci, ani neměla spolupracovat.
Zdeni, děkuji moc, už jsem pročetla kde co, toto fórum mě zaplať pánbůh odkázalo na příslušné zákony a z toho mi právě vyplynulo, že je to pěkný mamlas. Zprotředkovává skoro vše (pouze nabídne, nepodepisuje-podepisuje někdo nad ním-jeho kamarád), mě konkrétně životní pojištění pro děti. Začne si nějak vydělávat, nic si kolem toho nezjistí, je rád, že mu chodí peníze. Já v úplné naivitě jsem mu kývla, že mu tedy ty čísílka do těch chlívečků nandám. Je pravda, že jsem ani ve snu netušila jak se věci mají, člověk to bere jako zprostředkování, pak se v náplni zpr. činnosti dočte krásně, co do toho nepatří, pak se člověk pídí v zákoně o pojišťovnictví, zjistí, že vlastně musí být zapsaní v registru, mít povolení ...a atd. a průser je na světě. Má to i jednu kladnou věc, člověk je zase o něco chytřejší. Jsem opravdu moc zvědavá, co bude v té smlouvě, na to se moc těším. Čert ví, jestli jí netvoří až teď, prý mi jí naskenuje až v pondělí. :-)V každém případě, ať zprostředkovává cokoliv v poj. (co může i to co nemůže)a má provize od pojišťovny-měla bych mu dát paušál 40% . A musí si to dát do pořádku-složit nějaké ty zkoušky a mít povolení alespoň na té základní úrovni. Hezký víkend!
Nadarmo se neříká, že všechno zlé bývá k něčemu dobré. Teď jste oba o něco chytřejší a mamlas ví, že má latentní prů*er:-) V reálu to nemusí být až tak zlé. FÚ si ho s největší pravděpodobností nebude všímat, co by také hledali u paušalisty. ČNB o něm neví a mohla by se dovědět snad jen v případě, že by kontrolovala společnost, pro kterou Váš známý pracuje, probírala jim smlouvy a zjistila, že jsou uzavřené na zprostředkování pojištění. Ale se správnou formulací smluv si snad společnost umí nějak poradit, vždyť je to jejich chleba.
Hezký víkend i Vám.
Dobrý den Zdeno, tak mamlas mi v pondělí smlouvu nedodal, prý jí u sebe on nemá, má jí ten nějaký nadřízený a ten jí nemůže naskenovat (asi se mu rozbil skener :-) )mamlas si jí u něj prý vyzvedne a donese někdy bůh ví kdy. Na to jsme mu sdělila, že mě hlavně zajímá, co má uvedeno jako předmět činnosti pro tu pojišťovnu (že to by si mohl pamatovat)Tak je tam prý uvedena pouze věta předmět činnosti: zprostředkování obchodu a služeb. Takže vykonává klasickou živnost. Je to džungle.............. :-) a raději se v ní ani nechci vyznat. mějte se krásně a díky
Pokud mají sjednané zprostředkování obchodu a služeb, nikde nefiguruje zprostředkování v pojišťovnictví, tak půjde o klasickou živnost. Máte pravdu, je to džungle, a pochybuji, že se jí někdo bude prosekávat, mamlas zřejmě může být docela v klidu:-) Jsem ráda, že jste se ozvala, mějte se fajn. Zdena
Prosím ještě bych si to chtěla ujasnit.Zaráží mě co se tu výše píše. Mám kamárádku ,které dělám daně . Dostává provize za pojistné smlouvy a provize za smlouvy od penzijního fondu . Takže za pojistky odečte 40% za smlouvy pro penz.fond 60% . Myslela jsem ,že je obojí 40 % / podle živ.zákona par.3 odst. 3, kde není penz.fond živnost /
Provize za zprostředkování pojištění: 40%.
Provize za zprostředkování penzijního připojištění: 60%, tuto činnost může vykonávat podle živnostenského zákona, živnost volná, zprostředkování obchodu a služeb. Kamarádka není penzijním fondem, je zprostředkovatelem:-)
>>Prosím ještě bych si to chtěla ujasnit.Zaráží mě co
>>se
>>tu výše píše. Mám kamárádku ,které dělám daně .
>>Dostává provize za pojistné smlouvy a provize za
>>smlouvy od
>>penzijního fondu . Takže za pojistky odečte 40% za
>>smlouvy pro penz.fond 60% . Myslela jsem ,že je obojí
>>40
>>% / podle živ.zákona par.3 odst. 3, kde není
>>penz.fond
>>živnost /
>
>Provize za zprostředkování pojištění: 40%.
>Provize za zprostředkování penzijního připojištění:
>60%, tuto činnost může vykonávat podle živnostenského
>zákona, živnost volná, zprostředkování obchodu a služeb.
>Kamarádka není penzijním fondem, je
>zprostředkovatelem:-)
Moc Vám děkuji za odpověď a věřím, že to tak je . To aby se v tom pes vyznal. Proč je to takto, pojišťovnou taky není a smlouvy pro pojišťovnu jen zprostředkovává. Jak si má tohle člověk najít. Hledám to tu celý večer jako prdlá a nebýt této diskuze, tak jsem jí dala i na penzijko 40%.
To je tím, že činnost pojišťovacího zprostředkovatele není živností, ale podnikáním podle zvláštních předpisů. Pojišťovák musí být registrovaný u ČNB, při své činnosti se neřídí živnostenským zákonem, ale zákonem č. 38/2004 Sb. a jeho činnost kontroluje ČNB. Živnostenský úřad mu do této činnosti nemá co kecat. Je to podobné, jako třeba u lékařů, veterinářů, daňových poradců, nebo autorizovaných architektů. Nedokážu si představit, jak by mohl výkon jejich činnosti zkontrolovat úředník živnostenského úřadu:-)
Zdeni a nám nezbývá nic jiného, než v té džungli umět bloudit.
Jen pro doplnění (jestli už to není výše psáno) 60% je i na zprostředkování stavebních spoření -to je uvedeno přímo v náplni živnosti prostředkování.....
Mějte se hezky a klidný zbytek března :-)
.... 60% se použije dokonce i na zprostředkování penzijního připojištění.
Slůvko "pojištění" tam sice zaznívá, ale nejde o činnost pojišťovacího zprostředkovatele, nýbrž o zprostředkování podle živnostenského zákona. To aby ta džungle byla trochu hustší:-)
Mějte se fajn:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 1. 2011 12:35
Pracuji jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel na základě smlouvy s pojišťovacím makléřem. Vlastním osvědčení od ČNB. Mám vystavený ŽL na zprostředkování obchodu a služeb. Veškerý můj příjem je pouze z pojišťovací činnosti. Za rok 2010 chci uplatnit výdaje paušálem a nevím zda můžu odečíst 40% nebo 60%. Prosím Vás o radu. Děkuji