Re: Koeficient
Ano, chápete to správně. I když si neumím představit, že pokud máte osvobozená plnění, že nemáte nic v kráceném odpočtu. Např. náklady na vedení účetnictví, na telefony nejspíš máte pro obě činnosti, takže tam by krácení být mělo. Jinak koeficient se nepočítá každé čtvrtletí. Používá se celý rok zálohový koeficient, přepočet se dělá v přiznání za poslední zdaňovací období
>>Prosím, stále mi to nedá. Nejspíš stále tomu
>>nerozumím
>>a potřebuji to pochopit. Prosím, podnikatel, plátce
>>DPH. Uplatňuje si příjmy bez DPH, proto musí krátit
>>koeficientem. Na ř. 47 by měl vykazovat případně
>>krácení.
>>Tento můj podnikatel však veškeré nákupy uplatňuje v
>>plné výši. Nekrátí je. Každé čtvrtletí vychází jiný
>>koeficient. Po té v prosinci provede vypořádání. Ale
>>když
>>jsem nic nekrátlila, nemám co platit?
Měla jste KRÁTIT DPH na vstupu, tedy odpočítávat méně, než jste žádala od státu. Tam je problém, to musíte vrátit a protože jste čerpala peníze neoprávněně, může přijít i penále či úroky...
Chápu to
>>správně? Prosím, z toho § 76 nejsem vůbec moudrá.
>>Prosím,
>>pomozte mi to někde pochopit. Normálně, polopaticky.
>>Děkuji moc.
>Ano, chápete to správně. I když si neumím představit,
>že pokud máte osvobozená plnění, že nemáte nic v
>kráceném odpočtu. Např. náklady na vedení účetnictví, na
>telefony nejspíš máte pro obě činnosti, takže tam by
>krácení být mělo. Jinak koeficient se nepočítá každé
>čtvrtletí. Používá se celý rok zálohový koeficient,
>přepočet se dělá v přiznání za poslední zdaňovací období
Ano, skutečně firma nemá nic. Firma, která vyfakturovává nájem neb. prostor přijde sama jednou za měsíc a vše si vyřídí sama. Firma netelefonuje. Tak právě nevím, které další náklady by mohly vzniknout. Při vypořádání mi nevyšlo nic ke krácení. Tudíž nic neplatím. Vůbec to nechápu, jestli je to správně. Děkuji všem
Takže DPH z tohoto nájmu musíte dávat do přiznání k DPH do sloupečku kráceno. Souvisí to přece s nájmem osvobozeným, který máte na výstupu. Dále si fakt uvědomte, co všechno s tímto osvobozeným nájmem souvisí. Pokud máte faktury za účetnictví (účetní přece účtuje i to osvobozené), za daňové poradenství (daňový poradce radí v souvislosti i s tím osvobozeným nájmem), apod. - DPH z přijaté faktury opět patří do sloupečku kráceno. Mohou to být i ty naznačené telefony: nesouvisí to s tím, jestli ten nájemce telefonuje nebo ne (to byste mu zřejmě přeúčtovávali s DPH), ale s tím, zda telefonování souvisí s tím nájmem. Dále to mohou být třeba faktury za nějaký úklid (uklízí se prostory společné pro vás i pro toho podnájemce),.....
Tyto všechny částky uvedené ve sloupečku kráceno se pak v posledním přiznání k DPH přepočítají vypočteným koeficientem, porovná se s uplatněným DPH a pak se buď DPH vrací nebo nárokuje. Celý příští rok se pak ten vypočtený koeficient používá jako zálohový.
No tak to je právě ono. Minulý účetní to dělal tak jak píšu a já jsem to dostala jako nová síla a plácám se v tom. Nikdo nic neřekne,všechno je v pořádku. O nic se nemám starat. Ale já chci vědět proč se ten koeficient dělá. Děkuji Vám moc a moc za vysvětlení. Tzn. že bych měla spočítat za celý rok a zkrátit případně nájem, telefon, úklid??? a pak přepočítat teprve? Děkuji moc.
No, tak to by se opravdu mělo přepočítat. Akorát jsem to nikdy nepotřebovala, tak Vám neporadím, jestli tedy podat na všechna přiznání dodáča, kde správně rozdělíte ty sloupečky "v plné výši" a "kráceno". Musíte se především poradit s panem podnikatelem, zda do těchto oprav půjde a pak bych se spojila se svým správcem daně a poradila se s ním, jak to nejlépe udělat. Pokud už vyšel nějaký koeficient pod 0,95 za rok 2009 a celý rok 2010 se jím mělo krátit, pak Vám s největší pravděpodobností bude nějaké penále doměřeno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 1. 2011 23:20
Prosím, stále mi to nedá. Nejspíš stále tomu nerozumím a potřebuji to pochopit. Prosím, podnikatel, plátce DPH. Uplatňuje si příjmy bez DPH, proto musí krátit koeficientem. Na ř. 47 by měl vykazovat případně krácení. Tento můj podnikatel však veškeré nákupy uplatňuje v plné výši. Nekrátí je. Každé čtvrtletí vychází jiný koeficient. Po té v prosinci provede vypořádání. Ale když jsem nic nekrátlila, nemám co platit? Chápu to správně? Prosím, z toho § 76 nejsem vůbec moudrá. Prosím, pomozte mi to někde pochopit. Normálně, polopaticky. Děkuji moc.