Re: Úprava manipulační plochy
Máme taky manipulační a odstavnou plochu.Odpisujeme jako stavbu.
Cituji co mám k tomu v počítači uloženo.
Není technickým zhodnocením pozemku, nýbrž samostatným majetkem - stavbou.
Zpevněná plocha, kterou je pravděpodobně parkovací, odstavná, montážní nebo skladovací plocha, ať už štěrková, škvárová, panelová, asfaltová nebo betonová, se zatřídí pod kód 211233 – Parkoviště a plochy charakteru pozemních komunikací a odpisuje se v 5. odpisové skupině.
Ještě toto jsem našla.
Zpevněná plocha:
Pokud by se skladovací a manipulační plocha prováděla stavebně technickým způsobem, tj. skrytím travnatého povrchu, srovnáním na patřičnou tloušťku štěrkového podloží, zhutněním a pokrytím penetračním makadamem, balenou směsí, asfaltovým betonem nebo litým asfaltem, šlo by o stavbu, tj. investici. V takovém případě by šlo pořízení hmotného majetku podle § 26 odst. 2 písm. c) zákona o daních z příjmů. Tyto stavby se odpisují v 5. odpisové skupině, tj. 30 let.
Zpevněná plocha -původně travnatý pozemek by se měl zpevnit alespoň štěrkem. V případě pouhého navezení a rozprostření štěrku by se jednalo provozní náklad.
Dobrý den, omlouvám se,ž e vstupuji do diskuse. Mám trošičku podobný případ. Nyní nám tuto záležitost posuzuje FÚ a vzhledem k výši nákladů (cca 1,5 mil.) vyžaduje aby bylo vše převedeno na majetek. Konkrétně jsme provedli skrivkování terénu - úpravu a navezení zeminy, na určitých částech došlo k navezení štěrku a písku. A po bývalých stavbách (které byly na KÚ vymazány) odstraněny sutiny a zavezním právě štěrkem a zeminou. Vše mělo být završeno zpevněním,a le pro nedostatek fin. prostředku k tomu nedošlo a ani nedojde. Cena odpovídá 5000 m2 úpravy plochy. Nyní FÚ tvrdí,že se jedná o zpevnění a nevím jak jim to vyvrátit. Nemůžete mi poradit, odkud jste čerpala vy? Děkuji R
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 1. 2011 19:18
Dobrý den, chci poprosit o názor na úpravu plochy, která je v obchodním majetku a na KN je vedena jako manipulační plocha.
Úprava spočívá v tom, že se vrchní část odstranila a Fi
ji upravila jako se upravují silnice. Před úpravou byla plocha zpevněna
udusaným kamením nyní je plocha asfaltová.
Budu účtovat jako TZ nebo se to do nákladů vůbec nedostane, ale jen se zvýší hodnota pozemku.
Děkuji za názory