Rodičovská dovolená tříletá a nástup....

• (neregistrovaný)

1. 2. 2011 10:13

Dobrý den, četla jsem tuto diskuzi a hodně se tu píše o mzdových věcech tak bych potřebovala poradit:
    plánuji tříletou rodičovskou (na vyšší 11.400 mám nižší hrubou mzdu pod 14tisíc) a zajímalo by mě, když si dám čerpání tři roky a pak bych od druhého roku dítětě nastoupila do zaměstnání jestli můžu pobírat mzdu + rodičovský příspěvěk do tří let dítěte nebo jestli se mi rodičovský příspěvěk zastaví (příjdu o peníze) a budu moct pobírat jen mzdu.
    Dítě ve školce nebude, mamka je v invalidním důchodu.

Předem děkuji za odpověď.

Lucie Dvořáková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2011 10:21

xy5

Re: rodičovská dovolená tříletá a nástup
      hlavně si zajistěte v zaměstnání rodič. dovolenou jen do 2 let dítěte, abyste se mohla vrátit dřív do práce
      pokud si nepožádáte o rodič. dovolenou u zam-tele, má se za to, že ji budete čerpat až do 3 let dítěte a zam-tel nemusí povolit Váš dřívější nástup do práce
      rodič. příspěvek budete pobírat do doby, kterou si zvolíte a pokud budete nadále splňovat podmínky jeho pobírání (dítě umístěné v předšk. zař. jen na urč. dobu nebo ve Vašem příp. se bude starat o dítě jiná zletilá osoba, tedy Vaše matka)
      příjem ze zaměstnání nemá na pobírátní rodič. přísp. vliv

• 1. 2. 2011 10:26

Lucie Dvořáková (neregistrovaný)

Děkuji za vysvětlení, v zaměstnání by neměl být problém po dvou letech nastoupit.

• 1. 2. 2011 11:37

Kara (neregistrovaný)

Tím zajištěním rodičovské u zaměstnavatele měla xy5 na mysli to, že před nástupem na rodičovskou dovolenou napíšete zaměstnavateli žádost o čerpání rodičovské dovolené do... a dáte datum, do kterého na ní budete chtít být, např. do 2 let dítěte. Ale můžete dát i kratší rodičovskou a pak dávat další žádosti a datum odsouvat - a tak to můžete dělat až do 3 let dítěte, pokud byste nemohla nastoupit. Žádost o rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele vůbec nesouvisí s žádostí o rodičovský příspěvek, kterou budete podávat na úřadě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).