Re: rodičovská dovolená tříletá a nástup
hlavně si zajistěte v zaměstnání rodič. dovolenou jen do 2 let dítěte, abyste se mohla vrátit dřív do práce
pokud si nepožádáte o rodič. dovolenou u zam-tele, má se za to, že ji budete čerpat až do 3 let dítěte a zam-tel nemusí povolit Váš dřívější nástup do práce
rodič. příspěvek budete pobírat do doby, kterou si zvolíte a pokud budete nadále splňovat podmínky jeho pobírání (dítě umístěné v předšk. zař. jen na urč. dobu nebo ve Vašem příp. se bude starat o dítě jiná zletilá osoba, tedy Vaše matka)
příjem ze zaměstnání nemá na pobírátní rodič. přísp. vliv
Re: rodičovská dovolená tříletá a nástup
Tím zajištěním rodičovské u zaměstnavatele měla xy5 na mysli to, že před nástupem na rodičovskou dovolenou napíšete zaměstnavateli žádost o čerpání rodičovské dovolené do... a dáte datum, do kterého na ní budete chtít být, např. do 2 let dítěte. Ale můžete dát i kratší rodičovskou a pak dávat další žádosti a datum odsouvat - a tak to můžete dělat až do 3 let dítěte, pokud byste nemohla nastoupit. Žádost o rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele vůbec nesouvisí s žádostí o rodičovský příspěvek, kterou budete podávat na úřadě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2011 10:13
Dobrý den, četla jsem tuto diskuzi a hodně se tu píše o mzdových věcech tak bych potřebovala poradit:
plánuji tříletou rodičovskou (na vyšší 11.400 mám nižší hrubou mzdu pod 14tisíc) a zajímalo by mě, když si dám čerpání tři roky a pak bych od druhého roku dítětě nastoupila do zaměstnání jestli můžu pobírat mzdu + rodičovský příspěvěk do tří let dítěte nebo jestli se mi rodičovský příspěvěk zastaví (příjdu o peníze) a budu moct pobírat jen mzdu.
Dítě ve školce nebude, mamka je v invalidním důchodu.
Předem děkuji za odpověď.
Lucie Dvořáková