Re: Výpočet výše zálohy na daň p říjmu O
Z těchto čísel máte 40% vypočteno dobře. Také máte správně zaokrouhleno na stovky nahoru.
Jde ale o to, zda jste vzala číslo ze správného řádku, což je ř. 74 přiznání.
Dále, jestli některý z OSVČ nemá např. i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti. Pak může za určitých okolností platit poloviční zálohu nebo taky vůbec žádnou.
Zákon o dani z příjmů č. 586/1992 Sb. §38a odst.5:
(5) Poplatník, u něhož základ daně tvoří součet dílčích základů daně, zálohy podle odstavců 3 a 4 neplatí, pokud je jedním z nich i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§38h), a tento dílčí základ daně je roven nebo činí více než 50 % z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§38h), méně než 15 %, platí se zálohy vypočtené podle odstavců 3 a 4 z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§38h), 15 % a více, avšak méně než 50 %, platí se zálohy podle odstavců 3 a 4 v poloviční výši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2011 10:30
Prosím o kontrolu:
měla jsem vypočíst výši záloh u OSVČ: /40 %/
platba daní byla: vypočetla jsem:
93 330,- 37 400,-
104 940,- 42 000,-
102 840,- 41 200,-
114 540,- 45 900,-
Z FÚ jim volali, že to není dobře, V čem může být chyba, aby to nebylo na mně.
Díky za rady.