Penzijní připojištění - odpočet

• (neregistrovaný)

1. 2. 2011 10:33

Zaměstnanec si přinesl k ročnímu zúčtování potvrzení o úhradě
    penzijních připojištění i životního pojištěn. Loni patrně přešel k jinému
    penzijnímu fondu, protože donesl potvrzení od dvou penz. fondů,
    takže je patrné, že jeden ukončil. Totéž s životní pojistkou.

Dotaz: jaké doklady o ukončení dřívějších pojistek mám požadovat?
    odpočet u živ. pojištění uplatňoval i v minulých letech,
    nemá 60 roků.
    Na koho padá odpovědnost za neoprávněně nárokované odpočty? na zaměstnance , který podepsal žádost nebo na účetní?

děkuji. Eva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2011 10:38

Jarda J. (neregistrovaný)

Re: Penzijní připojištění - odpočet
      V tomto případě bych ho ale poslal na FÚ, aby si udělal aktuálně daňové přiznání sám. V tom případě budete dle mého názoru z obliga.
      Jarda

• 1. 2. 2011 13:15

Zdenka (neregistrovaný)

U životního pojištění mohl přejít k nové pojišťovně a peníze mu mohli převést. U PP mohla být smlouva do 50 let a již skončila a proto uzavřel nové pojištění.

• 1. 2. 2011 14:31

Lenka F. (neregistrovaný)

U Penzijního fondu nemusel pojistku ukončit, mohl k novému PF převést smlouvu, kterou měl dříve uzavřenou jinde, v tom případě uplatní obojí příspěvky. O tom by snad měl mít nějaký doklad, možná by to bylo uvedené v nové smlouvě, to samé o převedení částky na nové ŽP. Stejně Vám musí předložit smlouvu na nové životní a penzijní pojištění. Životní pojištění - tam může mít smluv několik, klidně si mohl nechat i starou a uplatňovat příspěvky na obě (já jsem měla u jednoho zaměstnance 3 smlouvy).
      Za správnost údajů k ročnímu zúčtování odpovídá zaměstnanec, podepisuje Vám to na prohlášení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).