Re: šedesát procent
Jedná se o překážku na straně zaměstnavatele. Záleží tedy na důvodu - nemůže-li zaměstnanec pracovat pro : § 207 a ) prostoj, přechodná závada způsobená poruchou na stroj.zařízení, kterou zaměstnanec nezavinil nebo pohonné síly, chybné prac.podklady nebo jiné provoz.příčiny = prům.výdělek nejméně 80 %,
b ) v důsl.přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živel.událostí a NEBYL převeden na jinou práci -= prům.výdělek nejméně 60 % .
§ 208 - nemohl-li zaměstnanec pracovat pro JINÉ překáž.na str. zaměstnavatele , než jsou uvedeny v § 207, má nárok na náhradu
mzdy ve výši prům.výdělku.
§ 209jedná-li se o nedostaek práce z důvodů DOČASNÉHO omezení odbytu jeho výrobků, činí náhrada mzdy nejméně 60 % - k tomu ale musí být DOHODA s odbory. Nejsou-li odbory, musí o tom rozhodnout pouze ÚP na žádost a zdůvodnění zaměstnavatele.
Sám o tom rozhodovat nemůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2011 12:43
dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli změstnavatel nema praci a ja mám smlouvu na dobu neurčitou,je povinen mě platit šedesat procent z platu?děkuji.