Vymáhání odstupného

• (neregistrovaný)

2. 2. 2011 11:48

zaměstnavateli jsem dala výpověd na základě par.56 zákoníku práce-(v daném termínu neplatil mzdu).Podle zákona mám nárok na odstupné . samozřejmě zaměstnavatel v daném termínu odstupné nezaplatil.Poslal mi dopis , ve kterém mi sdělil jako hotovou věc, že odstupné mi bude splácet - na 3 splátky.První splátka proběhla OK,druhá už ne - po čase mi poslal polovinu druhé splátky a já se obávám , že s doplacením druhé poloviny druhé a třetí splátky to nebude tak horké.Tak jsem se chtěla zeptat a poradit,zda neexistuje nějaký úřád, který by mi odstupné pomohl vymámit od bývalého zaměstnavatele.děkuji za radu předem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2011 13:20

Peťka M: (neregistrovaný)

Re: vymáhání odstupného
      Můžu k tomuto dotaz ? Přestože paní nedostala celé odstupné, předpokládám, že není nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože dle zákona odstupné náleží a od 1.1.2011 v době, za kterou je odstupné vyplaceno, podpora v nezaměstnanosti nenáleží .. co s tím, pokud zaměstnavatel odstupné, případně dokonce dlužnou mzdu neuhradí?
      Je zde možno požádat ÚP o ušlou mzdu, případně podporu z důvodu nevyplacení odstupného? Díky moc za příspěvky .. :-)

• 2. 2. 2011 13:30

anitram (neregistrovaný)

Proběhla u mne podobná situace, druhou a třetí splátku mi neposlal, zašla jsem proto na úřad práce a tam mi sdělili, že mi něco vyplatí (protože nemám nárok na podporu) a to budou vymáhat na tom zaměstnavateli. Nakonec vše dopadlo ok a pomoc úřadu jsem nepotřebovala. Je to už delší doba, ale informujte se na svém úřadu práce. Poradí vám.

• 2. 2. 2011 13:33

Kara (neregistrovaný)

O nevyplacenou mzdu, případně o nevyplacené odstupné je možno požádat ÚP jen pokud byl dán návrh na insolvenci (a ještě je to časově vymezené). Zda je možná vyšši podpora z důvodu nevyplacení odstupného nevím.

• 2. 2. 2011 13:47

pája

problém je diskutován, názory jsou různé, ale vzhledem k novele zák. o zam.:
      "§ 44a

Uchazeči o zaměstnání, kterému přísluší podle jiných právních předpisů z posledního zaměstnání odstupné73), odbytné nebo odchodné74), se podpora v nezaměstnanosti poskytne až po uplynutí doby, která odpovídá výši odstupného, odbytného nebo odchodného; tato doba se určí podle příslušného násobku průměrného měsíčního výdělku nebo měsíčního služebního příjmu, kterým byla uchazeči o zaměstnání stanovena výše odstupného, odbytného nebo odchodného. Ustanovením předchozí věty není dotčeno poskytování podpory v nezaměstnanosti po celkovou dobu stanovenou tímto zákonem.

zákon neuvádí vyplacení odst., ale UPLYNUTÍ DOBY, odpovídající výši odstupného...takže podle většiny odborníků po dobu,odpovídající... není nárok na podporu. Opět zákonodárci učinili něco ve prospěch chudáků zaměstnanců, kteří nemají nic,jen to, co dostanou na dlaň nebo na účet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).