Sleva na děti, dopočet ZP - zamotané

• (neregistrovaný)

2. 2. 2011 11:57

Dobrý den, mám dotaz. Naše zaměstnankyně nastoupila v 7/2010, má 2 děti ve své péči, s manželem je rozvedená. Dělá na zkrácený úvazek, není vedena na ÚP, hrubou mzdu má něco přes 6000,- Kč. Může si uplatnit své 2 děti v r. 2011, má nárok na daňový bonus? Může si ty děti uplatnit i zpětně za rok 2010 (od toho 7/2010) v ročním zúčtování? Problém je ale asi v tom, že se prý dozvěděla, že si děti uplatňuje v práci bývalý manžel. Jí se to ale nelíbí, protože děti má v péči ona, navíc spolu s bývalým manželem nežijí. Jeho účetní prý má i potvrzení, že si ta naše zaměstnankyně děti neuplatňuje, ale od nás jí ho nikdo nedal, takže ho má asi zfalšované tím bývalým manželem. Co s tím? Jestli si může uplatnit letos ty děti, o potvrzení, že je neuplatňuje bývalý manžel má říct bývalému manželovi, nebo jít rovnou k němu do práce na účtárnu a vyřídit si to radši sama? A co když jí ten manžel bude dělat problémy? Má vůbec nárok si ty děti uplatnit, když je nemá v péči? A můj poslední dotaz je, jestli jí musíme dopočítávat ZP do minima, nebo ne, když se stará o své 2 děti, které ještě nemají 15 let. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2011 12:10

Líba (neregistrovaný)

Re: Sleva na děti, dopočet ZP - zamotané
      Vám přinese rozhodnutí soudu, že jsou jí děti svěřené do péče. Stačí přední strana. Můžete uplatňovat v měsících, kdy bude mít víc než 4000,-. V RZD za rok 2010 uplatníte v případě, že měla mzdu aspoň 48000,-. Potvrzení, že manžel děti neuplatňuje, nepotřebujete, když je rozvedená. Ovšem nepíšete odkdy, jestli k rozvodu náhodou nedošlo teprve loni.

Jestli je pro ZP osobou celodenně počující o 2 děti do 15 let, by jí měla potvrdit její ZP. Pokud nedává dítě do školky na delší dobu než je stanoveno a školní dítě do družiny, tak nemusíte dopočítávat ZP do minima.

• 2. 2. 2011 13:48

K. (neregistrovaný)

Roční mzdu měla 33.000 Kč, takže jí děti uplatnit v RZ nemůžu, že? Letos, když mi donese Rozhodnutí soudu, jsou jí děti svěřené do péče, a bude mít měsíční mzdu alespoň 4.000 Kč (mívá přes 6.000 Kč), můžu ji děti normálně uplatnit a nepotřebuju k tomu nic od bývalého, je to tak? K rozvodu došlo dřív, myslím v roce 2009 nebo dřív. A teď jenom takový dotaz, kdyby měla roční mzdu za rok 2010 vyšší než 48.000 (teď nemá), to by nevadilo, že děti by byly uplatněny vlastně 2x, jednou bývalý v práci a podruhé naší zaměstnankyní? Nebo by to byla věc toho bývalého? Jenže podle mě kontrola na to jen tak nepřijde (myslím na to, že děti jsou uplatněny 2x). A může si je vůbec uplatni bývalý, když je nemá ve své péči?

Pokud mi nedonese potvrzení od své ZP, že je osobou celodenně počující o 2 děti do 15 let, musím ji ZP dopočítávat do minima, vlastně teď už i zpětně, protože od toho 7/2010, kdy nastoupila, se jí to nedopočítávalo?

Děkuji

• 2. 2. 2011 14:05

Líba (neregistrovaný)

Škoda, že se o to zvýhodnění nezačala zajímat hned když nastoupila, mohla bonusy dostat měsíčně.

Manžel samozřejmě nemá na daňové zvýhodnění nárok, protože s ním děti nežijí ve společné domácnosti. Pravděpodobně mzdové nenahlásil, že je rozvedený a ona tam má nějaké staré potvrzení, že manželka děti neuplatňuje. To ovšem není vaše starost, ale zodpovědnost toho otce.

• 2. 2. 2011 14:16

K. (neregistrovaný)

Začala se o to zvýhodnění zajímat až v lednu. Přebrala jsem mzdové a věděla jsem, že má děti a když jsem jí dávala podepsat prohlášení na r. 2011, tak jsem se jí ptala, jestli si nechce uplatňovat i ty děti, tak až na základě toho se začala zajímat. Takže letos jí ty děti můžu uplatnit, když bude mít HM vyšší než 4000 Kč (to mít bude), je to tak? I na daňové měsíční bonusy bude mít nárok, že?

A co s tím ZP? :-(

• 2. 2. 2011 14:22

Líba (neregistrovaný)

Já nevím, jestli jí to potvrzení vystaví zpětně. Za pokus to stojí.

• 2. 2. 2011 14:28

K. (neregistrovaný)

Stejně to budu potřebovat pro tento rok. Když jí to zpětně nevystaví, budu asi muset zpětně dopočítat do toho minima, že? Stačí to v lednové mzdě?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).