Re: Proplacení dovolené po MD
Takže podle mne v roce 2008 vám vzniká nárok na celoroční výměru dovolené, krácenou za dobu RD, tj. od 26.5. do 31.12., což je cca 158 dní, tj. krácení o 3/12 celoročního nároku. Takže by vám měl proplatit 9/12 nároku který ve firmě máte, tj. při 20 dnech je to 15 dní, při nároku 25 dní je to 18,5 nebo 19 dní, podle toho jaký volí způsob zaokrouhlování. Za roky 2009 a 2010 nárok nevznikl a za rok 2011, pokud do 28.2. budete mít odpracováno min. 21 dní, tak vzniká nárok na 1/12 celoročního nároku.
27.12.2010 jste nastoupila zpět po RD do zaměstnání. Dle mého názoru Vám měl zam-tel dát ihned k čerpání nevyčerpanou dovolenou z r. 2008 (co jste si nepožádala ihned po MD). Píokud jste tuto dovolenou nečerpala po RD, tak dnes (dle mého názoru) není co čerpat - ta dovolená propadla, protože jste nevyužila možnost § 217/3 (to, že jste nevyužila § 217 odst. 5 - víte)
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>Vy končíte pracovní poměr ?
>>>>>
>>>>>Ano končím k 28.2.2011 výpověď z důvodu nadbytečnosti
>>>>>+ odstupné
>>>>
>>>>Takže podle mne v roce 2008 vám vzniká nárok na
>>>>celoroční výměru dovolené, krácenou za dobu RD, tj.
>>>>od
>>>>26.5.
>>>>do 31.12., což je cca 158 dní, tj. krácení o 3/12
>>>>celoročního nároku. Takže by vám měl proplatit 9/12
>>>>nároku
>>>>který ve firmě máte, tj. při 20 dnech je to 15 dní,
>>>>při nároku 25 dní je to 18,5 nebo 19 dní, podle toho
>>>>jaký volí způsob zaokrouhlování. Za roky 2009 a 2010
>>>>nárok nevznikl a za rok 2011, pokud do 28.2. budete
>>>>mít
>>>>odpracováno min. 21 dní, tak vzniká nárok na 1/12
>>>>celoročního nároku.
>>>
>>>Děkuji moc za informaci a ještě se chci zeptat jakto
>>>že nárok na proplacení dovolené za rok 2009 a 2010 mi
>>>nevznikl? Děkuji za odpověď.
>>
>>Jen MD se považuje za odpracovanou dobu, RD nikoliv.
>
>27.12.2010 jste nastoupila zpět po RD do zaměstnání.
>Dle mého názoru Vám měl zam-tel dát ihned k čerpání
>nevyčerpanou dovolenou z r. 2008 (co jste si nepožádala
>ihned po MD). Píokud jste tuto dovolenou nečerpala po
>RD, tak dnes (dle mého názoru) není co čerpat - ta
>dovolená propadla, protože jste nevyužila možnost § 217/3
>(to, že jste nevyužila § 217 odst. 5 - víte)
Ale nikde není napsáno, že se ta dovolená musí vyčerpat bezprostředně po skončení rodičovské.
No ale to je záležitost výkladu termín "po skončení rodičovské dovolené" neupřesňuje, že by to mělo být bezprostředně, jako např. když navazuje další zaměstnání. Takže se domnívám, že klidně lze proplatit při skončení PP. "Po rodičovské dovolené" je i za 2 měsíce a dovětek, že jinak propadá, tam taky není.
Pokud nekončíte pracovní poměr, tak vám dovolenou neproplatí, měl vám ji dát čerpat po skončení RD. Dovolená z roku 2008 se bude krátit, musíte si spočítat kolik dnů jste na RD zameškala, za 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Nevím, jestli jste před nástupem na MD stále pracovala. Jestli jste byla na neschopence, krátí se stejným způsobem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2011 13:59
Dobrý den,
Může mi někdo pomoct spočítat na kolik dní dovolené mám nárok po ukončení rodičovské dovolené? Na mat.dovolenou jsem nastoupila dne 12.11.2007, dítě se mi narodilo 25.12.2007 v roce 2007 jsem vyčerpala 17 dní dovolené. Dne 26.5.2008 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou. Dne 25.12.2010 mi skončila tříletá rodičovská dovolená a 27.12.2010 jsem opět nastoupila do zaměstnání. Chci vědět kolik dní dovolené za dobu mateřské a rodičovské dovolené by mi měl zaměstnavatel proplatit. Moc děkuji. Marcela