Re: Zdanitelný příjem z pronájmu
Můj známý právě dostal potvrzení o příjmu za takovéhoto pronájmu...rozpočítaný dle počtu vlastníků. Připadla na něj částka 450 Kč. Tento poplatník je OSVČ, musí danit tuto částku? Nebo je nějaký limt, do které se nedaní tak jako u zam-ců je limit 6000 Kč.
Děkuji za radu
Ne není takový limit. On jen pro informaci ani pro zaměstnance není limit 6000 Kč který se nemusí danit. Zákon říká, že nemá-li plátce kromě příjmu ze závislé činnosti , jiný příjem vyšší než 6000 , nemusí podávat daňové přiznání. Ale vzmikne-li mu povinnost DP podat z jiného důvodu, tak musí zdanit i 300 Kč. Vím je to matoucí .... prostě není osvobození od daně do 6000 .
Moje kamarádka má příjem ze zaměstnání a při uzavírání pojistek dostala za rok provize 5964 Kč . Ale mimo to také pronajímá byt. A z důvodu pronájmu bytu má povinnost podat přiznání a právě ona měla pocit, že příjmy do 6000 jsou osvobozené .... ale o ničem takovém není nikde zmínka ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2011 14:48
Dobrý den,
vlastním bytovou jednotku v domě, které spravuje společenství vlastniků. V tomto domě je zároveň nebytový prostor, který se pronajímá další firmě. Já tedy vlastním spolu o ostatními členy společenství podíl na společných částech nemovitnosti a tedy i na nebytovém prostoru.
Příjem z nájmu nebytového prostoru jde na účet společenství vlastníků do fondu oprav a údržby.
Má otázka je, zda jsem jako jeden z vlastníků povinna zdanit část z příjmů za nebytový prostor (odpovídající mému podílu) ve svém daňovém prohlášení.
Predem dekuji za odpověd.
Petra D.