Dobrý večer,
prosím o radu.Jsem podnikatel na ŽL a najímám si dělníky z Polska, kteří mají ŽL z Polska. Nevím jak mi mají psát faktury a zdali jejich výdělek musím nějak zdanit. Děkuji za odpověď
Tak to máte štěstí, že je v českém zákoně o DPH mezera jako kráva.
Ani jeden z vás se nestává plátcem DPH. Takže si faktury budou vystaveny bez DPH. Zkrátka bude to stejné jako když vám poskytne službu nějaký český zedník neplátce DPH. Vy budete mít výdaj, o který ponížíte základ daně z příjmů. Oni budou mít příjem, který si zdaní sami (buď v Polsku, případně v ČR pokud se stanou českými rezidenty).
Dobrý den,zaujal mě Váš názor:viz níže
a co §94 odstavec 9? zákona o DPH ,moc by mě to pomohlo. Díky, můžeme si o tom napsat???
> Tak to máte štěstí, že je v českém zákoně o DPH mezera jako kráva.
> Ani jeden z vás se nestává plátcem DPH. Takže si faktury budou vystaveny bez DPH. Zkrátka bude to stejné jako když vám poskytne službu nějaký český zedník neplátce DPH. Vy budete mít výdaj, o který ponížíte základ daně z příjmů. Oni budou mít příjem, který si zdaní sami (buď v Polsku, případně v ČR pokud se stanou českými rezidenty).
Důležitá je především definice "osoby povinné k dani neusazené v tuzemsku" v § 108 odst. 2:
"Osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku se pro účely tohoto ustanovení rozumí zahraniční osoba povinná k dani, která nemá provozovnu v tuzemsku, nebo osoba registrovaná k dani v jiném členském státě, která nemá sídlo, místo podnikání ani provozovnu v tuzemsku. Pokud zahraniční osoba nebo osoba registrovaná k dani v jiném členském státě, která nemá v tuzemsku sídlo nebo místo podnikání, mají v tuzemsku provozovnu, považují se za osobu povinnou k dani neusazenou v tuzemsku za podmínky, že tato provozovna se neúčastní daného zdanitelného plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby. "
Z toho vyplývá, že osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku je:
a) podnikající zahraniční osoba (mimo EU)
b) plátce DPH v jiném členském státě EU
Tj. neplátce DPH v členském státě EU není osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku a tudíž se na službu od takové osoby nevztahuje § 94 odst. 4
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
15. 11. 2011 21:04
Dobrý večer,
prosím o radu.Jsem podnikatel na ŽL a najímám si dělníky z Polska, kteří mají ŽL z Polska. Nevím jak jim mám psát faktury a zdali jejich výdělek musím nějak zdanit. Děkuji za odpověď.