Re: opravná položka k pohledávce
Můžete odepsat jak píšete.
Obchodní zákoník
Promlčecí doba u pohledávek vzniklých mezi podnikateli nebo jinými účastníky závazkových vztahů, které se řídí obchodním zákoníkem, je čtyřletá a začíná běžet opět ode dne, kdy měl být závazek splněn, tj. od data splatnosti. Písemným prohlášením dlužníka začíná běžet nová čtyřletá lhůta (na rozdíl od desetileté lhůty podle občanského zákoníku). Také v tomto případě soudní řízení promlčecí lhůtu staví (§ 402). Obchodní zákoník omezuje celkovou promlčecí lhůtu na nejvýše deset let ode dne, kdy počala běžet poprvé (§ 408).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2011 15:29
máme u jednoho odběratele neuhrazené 2 faktury a to ve výši 134.278,- Kč a 137.984,- Kč se splatnosti v r. 2003, v roce 2005 byly vytvořeny OP ve výši 20%, každý rok mám uznání závazku od odběratele. Ale nyní už je jasné, že nám naši pohledávku nezaplatí, a chci ji odepsat . Můžu do výše tvořených OP daňově a zbytek nedaňově. Jedná se mi o to, zda jsem nepochopila špatně, že když mám uznání závazku od odběratele - není pohledávka promlčena i když od vystavení uplynuly 4 roky ( jedná se o s.r.o.)