Opravná položka k pohledávce

• (neregistrovaný)

2. 2. 2011 15:29

máme u jednoho odběratele neuhrazené 2 faktury a to ve výši 134.278,- Kč a 137.984,- Kč se splatnosti v r. 2003, v roce 2005 byly vytvořeny OP ve výši 20%, každý rok mám uznání závazku od odběratele. Ale nyní už je jasné, že nám naši pohledávku nezaplatí, a chci ji odepsat . Můžu do výše tvořených OP daňově a zbytek nedaňově. Jedná se mi o to, zda jsem nepochopila špatně, že když mám uznání závazku od odběratele - není pohledávka promlčena i když od vystavení uplynuly 4 roky ( jedná se o s.r.o.)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2011 16:18

ketty228 (neregistrovaný)

Re: opravná položka k pohledávce
      Můžete odepsat jak píšete.

Obchodní zákoník

Promlčecí doba u pohledávek vzniklých mezi podnikateli nebo jinými účastníky závazkových vztahů, které se řídí obchodním zákoníkem, je čtyřletá a začíná běžet opět ode dne, kdy měl být závazek splněn, tj. od data splatnosti. Písemným prohlášením dlužníka začíná běžet nová čtyřletá lhůta (na rozdíl od desetileté lhůty podle občanského zákoníku). Také v tomto případě soudní řízení promlčecí lhůtu staví (§ 402). Obchodní zákoník omezuje celkovou promlčecí lhůtu na nejvýše deset let ode dne, kdy počala běžet poprvé (§ 408).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).