Re: Likvidace z r. 2009 - Pohoda
jestli tomu dobře rozumím, tak pohledávka vznikla v roce 2009 a v roce 2010 jste ji hradili?
pak je to jednoduché, dáte místo předkontace nevím správnou předkontaci 221/315 - nebo co používáte
a pokud ta platba proběhla také v roce 2009, tak jak mohla sedět banka s účtem v účetnictví?
To vám ani nebude sedět inventarizace účtu 311, a když tam má nevím, tak nemůže sedět ani banka.
Dá se to v roce 2010 zlikvidovat tzv. likvidací bez vazby.
Tím se vám to přestane natahovat v nezlikvidovaných.
Bohužel vám nebude sedět inventarizace - kniha pohledávek a obratovka.
Banka nesedí, účet pohledávek taky nesedí, prostě se tím nezabývala, neptejte se ale proč, nevím to a jsem z toho nešťastná, protože toho je víc. Pohledávka i úhrada jsou z roku 2009.
Mám i jiný případ, jedna pohledávka za r. 2009 byla vytvořena až dodatečně, v roce 2010, ovšem úhrady probíhaly v roce 2009 bankou, samozřejmě jsou taky nezaúčtované, a já teď nevím, jak se toho zbavit - úhrady v r. 2009, předpis v r. 2010.
Také jsem takhle přebrala účetnictví, původní účetní si s tím nedělaly starosti.
Bohužel jestli je toho víc, je to tak na revizi účetnictví, ale to vám nikdo nezaplatí.
Nebudou vám sedět výkazy, ani rozvaha.
To účetnictví roku 2009 máte uzavřené včetně datové uzávěrky?
Ano. Bohužel se to tak táhne už od roku 2008 :-( Ta původní účetní říkala, že si to prý všechno dodělá, ale zatím se nic neděje, tak jsem se do toho chtěla pustit, ale asi jí to nechám. Ani nevím, jak mám teda nachystat účetnictví na daň. přiznání, když vím, že mi nebude sedět uzávěrka, ani rozvaha atd. Asi si napíšu do té uzávěrky, co a o kolik mi nesedí, abych se v dalších letech dopočítala. Myslíte, že to pomůže?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2011 15:42
Dobrý den, chci se zeptat, jak mám v Pohodě zaúčtovat úhradu ostatní pohledávky z roku 2009. Máš už uzavřené soubory, ale kontrolou po jiné účetní jsem zjistila, že v bance není ta ostatní pohledávka zlikvidovaná, v bance mám u té platby předkontaci NEVÍM. Co s tím? Mám toho takhle víc a nevím si s tím rady. Děkuji