Re: Dovolená a skonč.prac.poměru
POčítáte to nesprávně. Pokud odpracuje do 31.3 alespoň 60 prac.dnů, což předpokládáme - vznikne mu nárok na 3 dvanáctiny , tedy na 5 dnů dovolené. K tomu 6 dnů z loňska.
Čerpání dovolené nařizuje zaměstnavatel, ale můžete požádat
o čerpání předem, třeba Vám vyhoví. Nedojde -li k vyčerpání, máte nárok na proplacení náhrady za nevyčerpané dny.
...počítám, že bude v březnu čerpat dovolenou - odpracuje leden, únor a březen částečně (protože by si vybral těch 9,5 dne dovolené celkem) - takže 21odprac.leden+20 únor a v březnu 13,5odpracuje ...tj.neodpracoval 60 dní v roce, takže počítám 2/12ctiny? nevím jestli je to dobře. K 31.3. skončí a jde dělat jinam. Starou dovolenou nesmím proplácet a novou mohu? děkuji
Čerpaná dovlená je odpracovaný den, takže 60 dní mít bude a bude mít tedy nárok na 5 dnů.
Při ukončení pracovního poměru musíte proplatit všechnu nevyčerpanou dovolenou. Lhostejno zda starou nebo novou. Co mu nenařídíte vybrat, tak mu musíte proplatit.
...moc děkuji za rady. Určitě mu proplatíme, co si nevybere, ale
nejsem si jistá, zda se teď může dovolená a to stará nová proplácet v současné platné legislativě, on si chce vzít těch dle Vašich rad 11 dnů
dovolené, aby se zaučoval u nového zamtele, ale když náš šéf
ho bude potřebovat, může mu všechnu dovolenou proplatit?
děkuji
A proč ? Základem je pročíst příslušné §, protože je to práce té paní, za kterou je zřejmě placena. A možná ani neví, kde to v zákoně je a už dvě jste jí správnou odpověď napsaly, tak proč bych to měla opakovat po vás ? Proto jsem jen doplnila čísla §, které bude potřebovat i pro další výpočty nároku na dovolenou u jiných zaměstnanců. To není zaměstnakyně, která si jednorázově zjišťuje svůj nárok, ale člověk, který za správnost odpovídá.
Ne to mi nevadí, ale když už je řeč, tak mi vadí ten tón ,ten tón ..
Ale všimla jsem si ,že Vaše výkřiky typu kde jste to proboha vzala,co je to za kravinu atd. jste už přestala používat a to chválím. Myslím, že spíš tohle vadilo, protože jinak znalosti máte velmi dobré.
..jsem tazatelka, taky me trochu zamrzelo, ze me odkazujete jen
na paragrafy (a pak jeste ty reci poradne precist-nova stara dovolena to mi nebylo jasne), musím rict fakta zamestnavateli a zamestnanci a nez abych to treba spatne pochopila, snazim se zeptat tu na webu - jsem rada, ze existuje,protoze clovek pak nema takove
nervy, jako kdyz se nema kde zeptat a nekdy potrebuje radu
jeste ten den a nemam cas vsechno cist, pritom hodne prace a nervy ...stres a hned tak neco splest - vypada to jako vymluva
ale v dnesni dobe musime delat spoustu ruznorode prace, takze v cem si nejsem jista, radej se zeptam tady nebo zavolam na prislusny urad - kolikrat ani urednici poradne nevi co do ktere kolonky patri.... no nic je to hold takova doba a chaos ... obecne
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 2. 2011 8:32
Dobrý den, prosím o radu
Zaměstnanec skončí k 31.3.2011 pracovní poměr.
Převedlo se mu z min. roku 6 dní nevyčerpaných. Počítám
dobře jeho nárok na dovolenou v tomto roce, že to budou
2/12 tj. 20/12x2=3,33 zaokr.3,5 dne? Dovolenou máme
stanovenou 20 dní v roce. Takže tento rok vyčerpá celkem
9,5 dne dovolené, když o ní požádá, musí mu zaměstnavatel
vyhovět s čerpáním anebo mu nařídí, kdy se to hodí jemu.
Moc děkuji za radu.