Odpis

• (neregistrovaný)

3. 2. 2011 11:19

Dobrý den, prosím Vás, můžu si uplatnit odpis na majetek v plné výši, jak mi vyjde podle vzorečku za rok 2010, když jsem ho koupila v měsíci říjnu 2010? Nebo to musím nějak krátit, když jsem majetek neměla celý rok? Děkuji zaodpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 2. 2011 12:49

Hanka2 (neregistrovaný)

Re: Odpis
      Tak to jsem ráda, už jsem se lekla, že jsem to dělala blbě, protože jsem teďka četla zákony a tam bylo psáno něco o měsíčních odpisech a dnech, tak mě to vylekalo, že se to musí hlídat přesně podle měsíců a dnů. Takže to znamená, když bych si to v účetnictví evidovala měsíčně, že tu celkovou částku na rok prostě vydělím 3 (říjen-prosinec) a tak odepíšu? Myslím si to dobře? Děkuji paní Anko

• 3. 2. 2011 13:12

anka (neregistrovaný)

Re: Odpis
      Asi jste četla články o účetních odpisech. Ty mají vyjadřovat skutečné opotřebení a s daňovým odpisem nemají nic společného.
      Pravděpodobně máte stanoveno, že učetní se rovná daňový, což neodpovídá zákonu o účetnictví, nicméně spousta menších firem to tak dělá.
      Protože tak nepostupuji, nemůžu ani poradit jak toto účtují asi jen jednou ročně. Třeba se Vám ozve s odpovědí někdo, kdo tak účtuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).