Re: Nárok na peněžitou pomoc v mateřství
Zkuste pohledat, nedávno tu někdo psal,že v takových případech existuje možnost,že o PPM požádá manžel (otec dítěte), třeba jenom na 1 den, pak péči o dítě převezme matka, ale nárok na PPM už zůstane.
Myslím, že to bylo trochu jinak. Ten otec pobírá PPM jenom ty dny, kdy je doma. Ovšem může si zvolit kratší variantu čerpání rodičovského příspěvku, protože měl nárok na PPM. Ti, kteří PPM neměli, musí automaticky brát čtyřletou variantu rodičovského příspěvku.
Ano, je to tak, jedná se jen o to, že může zkrátit dobu čerpání rodičovského příspěvku na 3 roky, který je vyšší než 4letá varianta.U Vás, protože nebudete mít mateřskou, ale rovnou rodičovský příspěvek je automaticky 4letá varianta. Jedině změnit po šestinedělí péči o děti na otce a určení 3leté doby čerpání RP, už to tady bylo napsáno, nebo si zajděte na úřad práce, kde Vám vše vysvětlí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 2. 2011 18:00
Dobrý den,
30.9.2010 jsem ukončila pracovní poměr dohodou, který trval od 1.1.2010 (na nemocenském pojištění jsem tak byla účastna 273 kalendářních dnů). 5.10.2010 jsem v ochranné lhůtě nastoupila na nemocenskou, na které jsem do dnes. Předpokládám, že nemocenská potrvá až do nástupu na mateřskou, neboť jsem v tuto chvíli těhotná, čekám dvojčata, navíc po IVF (umělé opodnění), tzn. těhotenství je kvalifikováno jako rizikové. Termín porodu je 23.8.2011.
Ráda bych se zeptala, jestli v mém případě budu mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství a z čeho se počítá denní vyměřovací základ?
Děkuji za čas a energii, kterou věnujete mému dotazu, a těším se na odpověď
Hezký den
Jana