Re: 2x v měsíci uplatněná sleva
Děkuji za odpověď. Zkoušel jsem si vyplnit DP, daň mi vychází cca 18 000,- Kč a celková sleva na dani 28 860,- Kč, tudíž mi žádný nedoplatek nevychází, naopak mám přeplatek cca 2200,- Kč (daň která mi vyšla jeden měsíc i po slevách). Právě si nevím rady jak se vyrovnat s tím jedním jedním měsícem. V onen měsíc jsem měl nejdříve příjem, kde jsem oprávněně odečetl slevu a poté další příjem, kde jsem jsi ji uplatnil neoprávněně, rád bych tedy tedy tuto daň odvedla FÚ. Ale jakým způsobem?
Je důležité,zda jste ty příjmy měl souběžně nebo jeden po druhém. V případě,že na sebe ty pracovní poměry navazovaly (nebyly souběžně), pak jste mohl podepsat u obou zaměstnavatelů (sice ne upllatnit slevu,ale v daňovém přiznání se to srovná). Pokud byly souběžně, pak ještě záleží na tom,jak vysoké byly ty odměny (mzdy), které byly zdaněny zálohovou daní s uplatněnou slevou. Pokud byly obě dvě nad 5000, zase se nic neděje, patří oboje do daňového přiznání a zase se to srovná. Pokud by byly obě pod 5000, měla být jedna sražena srážkovou daní, která je nevratná, do DP nepatří.
Vypadá to, že už se hnu z místa, díky Vaším odpovědím. Začátkem dubna jsem měl jednorázovou brigádu na základě DPČ, kde činila odměna cca 700,- Kč (podepsané prohlášení na duben), poté jsem 24. dubna podepsal dlouhodobou DPČ s dalším zaměstnavatelem, kde činila mzda za duben cca 3200,- Kč a opět podepsal prohlášení k dani od toho 24. dubna 2010. Jaké vidíte tedy nyní řešení tohoto problému?
Děkuji.
Jasně, rozumím Vám, ale nebude problém v tom, že jsem měl v dubnu z té mzdy do 5000,- Kč odvést srážkovou daň, která se v DP neuvádí?
Odevzdám tedy na FÚ DP, kde budou přílohy potvrzení o zdanitelných příjmech a tam uvidí, že jsem čerpal slevu v dubnu 2 x. Nebude z toho problém?
Vy jste měl tu první dohodu na začátku měsíce a tu druhou až od 24.4. Takže nic nebránilo tomu podepsat prohlášení, protože to bylo postupně za sebou. Klidně vám oba zaměstnavatelé mohli danit zálohovou daní. V takový případech ovšem slevu na poplatníka uplatní jen jeden. Zpravidla první zaměstnavatel v měsíci. Ten, ke kterému nastoupíte během měsíce, daní zálohovou daní, ale bez slevy. Slevu začne uplatňovat až od nového měsíce.
To pro příště. Z vašeho potvrzení nebude vidět, jestli vám u toho druhého zaměstnavatele v dubnu slevu uplatnili nebo ji začali uplatňovat až od května. Ničeho se nebojte a směle vyrazte na FÚ.
Vidím že ani na FÚ někdy neznají správně zákon. Mě se stalo před pár lety, že jsem zaměstnanci dala podepsat prohlášení přesně jak teď píšete, u dvou zaměstnavatelů za sebou (obě firmy zpracovávám já), jen u té jedné neměl uplatněné slevy. Při kontrole jeho daní (je taky OSVČ) mu řekli, že to bylo špatně. Daň ale byla ve správné výši, závada měla být jen v tom podpisu, tak už to dál neřešili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 2. 2011 22:25
Jakým způsobem bych měl postupovat pokud se mi stalo, že jsem v jednom měsící uplatnil u 2 zaměstnavatelů slevu na dani? Mou nepozorností jsem podepsal prohlášení k dani na jeden měsíc u dvou zaměstnavatelů. DP budu podávat sám, jelikož jsem měl souběh zaměstnání, jak bych to měl v DP zohlednit, tuto neoprávněně odečtenou slevu? Děkuji za jakoukoliv odpověď.