Re: Příplatky v nepřetržitém provoze
Ze zákona žádné odpolední příplatky neexistují. Ze zákona máte nárok na příplatky za práci v noci (tzn. od 22 h do 6 h) - minimálně 10% z hodinového průměru, příplatek za práci o víkendu - také min. 10% z průměru, příplatky za přesčas (25%), příplatek za práci ve svátek (100%). Ale pokud máte v pracovní smlouvě nebo v kolektivní smlouvě smluvené ještě nějaké jiné příplatky (např. ty odpolední), tak jejich přiznávání záleží na znění té smlouvy. Jinak nárok není.
Co se týká rozvržení pracovní doby, tak pokud ho přímo nemáte sjednané, tak o něm rozhoduje zaměstnavatel a jen Vám to dá na vědomí, žádný dodatek ke smlouvě se nevydává. Ten se vydává jen pokud se mění něco, co je smluvené. A na tom se nejprve obě strany musí dohodnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 2. 2011 7:48
Dobrý den.Mám dotaz.Jaké připlatky mi náleží v 12 hodinových směnách?Od ledna jsme přešli na 12 a konkrétně mě zajímá,zda mi náleží příplatek za část odpolední směny,jednou od 14.00 do 18.00 a jindy od 18.00 do 22.00.Prý jen v druhém případě.Pak se dohadujem o příplatek za práci v sobotu a neděli.Nedostal jsem dodatek ke smlouvě,že přecházím na 12.Prý až po 3 měsících. Děkuji za odpovědi.