Záloha zahr.stravné a kurz uce-PROSÍM!!

• (neregistrovaný)

4. 2. 2011 8:52

Dobrý den,

vždy když vyplácím zálohu z eurové pokladny, účtuji jí s datem dne vyplacení zálohy.

Např.: včera jsem vyplatila zálohu 100,-EUR, kterou jsem zaúčtovala kurzem dne vyplacení zálohy tj. 24,095. Do uce jsem zaúčtovala v částce 2409,5,-CZK.

Nevím, zda je to správně. Dopředu nevím, (i když bych měla vědět) zda budu vyplácet v CZK nebo v EURECH - to se domlouváme až po ukončení pracovní cesty - podle toho, co nám umožňuje stav eurové a tuzemské pokladny a podle toho, co se zrovna zam-ci více hodí. Dále ani nevím, zda třeba nebude při cestě kupovat i něco v CZK a proto si myslím, že bych pro tyto přepočty měla používat kurz ze dne zálohy a v tom to i zaúčtovat do uce.

Prosím, potvrďte mi, zda je to tak správně - zda to vůbec lze takto provádět.

Moc a moc děkuji za Vaše odpovědi...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 2. 2011 14:00

dotaz (neregistrovaný)

Re: Záloha zahr.stravné a kurz uce-PROSÍ
      >Dobrý den,
      >
      >vždy když vyplácím zálohu z eurové pokladny, účtuji jí
      >s datem dne vyplacení zálohy.
      >
      >Např.: včera jsem vyplatila zálohu 100,-EUR, kterou
      >jsem zaúčtovala kurzem dne vyplacení zálohy tj. 24,095.
      >Do uce jsem zaúčtovala v částce 2409,5,-CZK.
      >
      >Nevím, zda je to správně. Dopředu nevím, (i když bych
      >měla vědět) zda budu vyplácet v CZK nebo v EURECH - to
      >se domlouváme až po ukončení pracovní cesty - podle
      >toho, co nám umožňuje stav eurové a tuzemské pokladny a
      >podle toho, co se zrovna zam-ci více hodí. Dále ani
      >nevím, zda třeba nebude při cestě kupovat i něco v CZK a
      >proto si myslím, že bych pro tyto přepočty měla
      >používat kurz ze dne zálohy a v tom to i zaúčtovat do uce.
      >
      >Prosím, potvrďte mi, zda je to tak správně - zda to
      >vůbec lze takto provádět.
      >
      >Moc a moc děkuji za Vaše odpovědi...

• 4. 2. 2011 15:03

annonym (neregistrovaný)

Nevím, zda to byl váš dotaz, ale na obdobný jsem již odpovídala.
      1) Pokud účtujete o zahraniční měně, budete pro přepočet (a je jedno zda se jedná o zálohy na CN nebo něco jiného) kurz ˇCNB platný pro vás dle směrnice v den účtování . Používáte-li měsíční kurz, pak vždy tímto měsíčním kurzem.
      2) Pokud vyplácíte CN v měně, na kterou má zaměstnanec nárok (např. má nárok na EURa a vy vyplácíte v EURech), pak rovněž používáte kurz měsíčníˇ(účtujete ve valutové pokladně).
      3) Pokud NEvyplácíte CN v měně, na kterou má zaměstnanec nárok (např. má nárok na EURa a vy vyplácíte v CZK), pak musíte nejdříve stanovit, kolik CZK má zaměstnanec dostat. Víte částku v EURech a aby jste zjistila částku v CZK, musíte jeho nárok v EUR vynásobit KURZEM ČNB PLATNÝM V DEN POSKYTNUTÍ ZÁLOHY NEBO NÁSTUPU NA PRACOVNÍ CESTU. Účtujete v korunové pokladně.
      Příklad: má dostat doplatek 20,00 EUR, kzurz v den poskytnutí zálohy byl 24,50, pak 20,00 x 24,50 = 490,00 Kč. Vyplatíte 490,00 Kč.
      Tedy kurz dle poskytnutí zálohy nebno nástupu na prac. cestu použijete pouze pro stanovení výše doplatku v jiné měně (dle příkladu v CZK), než na jakou má nárok (EUR). Jinak vždy používáte kurz dle směrnice.
      Stačí?

• 4. 2. 2011 15:32

dotaz (neregistrovaný)

Moc děkuji za Vaší odpověď.

Znamená to tedy, že když používáme měsíční kurz - budu vše vždycky účtovat jen tím měsíčním kurzem - všechny výplaty z eurové pokladny - prostě všechno měsíčním kurzem - vyplacená záloha atd...
      Kurz ze dne nástupu na pracovní cestu použiji pouze při přepočtu na jinou měnu. Co když tedy má zaměstnanec nárok na eura, ale já budu přepočítávat na ruble (máme rublovou kasu) - v tom případě budu účtovat kurz ze dne zálohy a nebo použiji pro přepočet den zálohy a do rublové kasy už zase měsíční?

Předem moc děkuji

• 4. 2. 2011 18:35

annonym (neregistrovaný)

Ano.
      Pokud bude mít nárok na EURa a vy chcete vyplatit v rublech, pak si vypočtete kurzem ČNB platným v den poskytnutí zálohy nebo nástupu na prac. cestu, pokud záloha nebyla poskytnuta. Stanovíte, na kolik by měl nárok v Kč a Kč přepočtete na ruble opět kurzem z tohoto dne. Tím si stanovíte výši CN v rublech. Při účtování v rublové pokladně o výplatě CN již použijete kurz dle vaší směrnice.
      Příklad:
      Byla poskytnuta záloha dne xy, kurz ČNB ze dne xy je pro 1 EUR 25,00 Kč a pro 100 rublů 61,00 Kč. Kurz ČNB pro rubl v daném měsíci je 61,50 Kč.

Doplatek 100,00 EUR. V Kč by měl nárok na (100,00 x 25,00) = 2500,00 Kč.
      Vypočtete nárok v rublech (2500,00 / 61,00 x 100) = 4098,36 rublů).
      Vyplatíte 4098,36 rublů a pro přepočet ve valutové pokladně při výplatě CN již použijete kurz dle směrnice, t.j. 61,50.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).