Pracovní úraz

• (neregistrovaný)

4. 2. 2011 14:41

Dobrý den!
    V květnu minulého roku se mi stal pracovní úraz. Pracovní neschopnost jsem ukončila 31.1. tohoto roku, kdy jsem zároveň podala výpověď dohodou a od 1.2. jsem nastoupila do nového zaměstnání. Dorovnání mzdy mi však bude kráceno o 10% kvůli nějaké účasti na úrazu. Chtěla jsem se zeptat, jaký je termín vyplacení této částky a také jestli ji budu v daňovém přiznání za rok 2011 danit? Mám nárok v daňovém přiznání na vrácení slevy na poplatníka za období, kdy jsem pobírala nemocenskou? Také mě zajímá jaká je lhůta pro vyřízení posudku o bolestném a v jaké lhůtě je tato částka vyplacena? děkuji!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 2. 2011 15:01

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Pracovní úraz
      Zřejmě jste skončila dohodou , určitě ne výpovědí.
      Pokud Vám vyplácí náhradu mzdy býv. zaměstnavatel, tak ji zdaní spolu s poslední mzdou.Jestliže Vám ji bude vyplácet pojišťovna, bude danění podle výše náhrady. ( do 5000.- srážková daň - nově tzv, daň vyměřovací . nad 5000,- bude daň zálohová).Daň z příjmů při nepodepsaném Prohlášení do 5000 je provždy vypořádána a do ročního zúčtování se proto nezahrnuje. Bude-li to dan ˇzálohová, požádáte si pojišťovnu o Potvrzení o zdan.příjmech a zahrne se do Vašeho přiznání k dani, kterou pak budete povinna si podat.( souběžné příjmy daněné zálohovou daní¨) za rok 2011.
      Pokud jste byla nemocná v r.2010, uplatní se celá roční sazba slevy na dani na poplatníka a dojde k vrácení zálohové daně maximálně do výše sražené daně).
      Bolestné vystavuje oš.lékař 1 bod=120.-vyplácí se s náhradou, nezdaňuje se.

• 6. 2. 2011 10:06

Týna 89 (neregistrovaný)

Avo, výpověď byla dohodou. Protože jsem byla v pracovní neschopnosti od května minulého roku a uspochopněná jsem byla k 31.1.2011, bude náhrada mzdy vyšší než 5000, takže půjde o daň zálohovou. Posledni mzdu jsem od zaměstnavatele dostala za květen. Nyní mi bude proplácet pouze nevyčerpanou dovolenou, která bude také jistě zdaněna. Nemám však pro tento rok podepsané Prohlášení. Mám je podepsat u současného zaměstnavatele, kam jsem nastupila 1.2.2011 nebo ještě u předchozího, aby se mi sleva uplatnila na proplacenou dovolenou a doplacení ušlé mzdy?Bude mi platit po zbytek roku i u současného zaměstnavatele? Mám nárok v daňovém přiznání za rok 2010 uplatnit vrácení slevy na poplatníka, kterou jsem od června nemohla využívat? Jak svoji pracovní neschopnost doložím do přiznání? Děkuji předem za odpověď!!

• 6. 2. 2011 14:13

Líba (neregistrovaný)

Za leden můžete ještě poodepsat prohlášení u původního zaměstnavatele a od 1.2.2011 u nového. Jestli vám náhradu mzdy za pracovní úraz vyplácel váš zaměstnabvatel, můžete u něj požádat o RZD, kde bude uplatněna sleva za celý rok. Jestli jste tedy platila nějakou zálohu na daň, může vám být vrácena.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).