Re: Povinnost podání DPFO?
Manželka by neměla povinnost podat daňové přiznání, jestli podepsala prohlášení. Nevím jestli ho nepodepsala vůbec nebo jestli jen nepožádala o roční zúčtování daní. Jestli neměla podepsáno a příjmy byly do 5000,-měsíčně, tak bylo daněno srážkovou daní a ta je konečná. Ona si životní pojištění do daní nezahrne, protože její daň je tak nízká, že nevyčerpá ani celou slevu na poplatníka.
Vy si ve svém DP můžete uplatnit slevu na manželku bez příjmu bez ohledu na to, jestli ona si bude dělat DP nebo nebude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2011 20:51
Dobrý večer, prosím o radu s DP za rok 2010. Manželce v září 2010 skončil rodičovský příspěvek a od října nastoupila do zaměstnání, kde si do konce roku vydělala cca 14.000,- hrubého. Se zaměstnavatelem se nedohodla a nežádala o zdanění příjmů (ten růžový formulář), tudíž by si měla přiznání podat sama, ale jelikož její roční příjem je nižší než 68.000,- Kč za rok, mám nárok si manželku odečíst z daní já? Je nutné aby přiznání podala, nebo stačí, když si manželku odepíšu já a manželka napíše čestné prohlášení, že její výdělěk byl nižší než 68.000,-. Je možné nějakým způsobem do daní zahrnout životní pojištění manželky.
Děkuji za odpověď. Myšák