Koupe casti nemovitosti

• (neregistrovaný)

7. 2. 2011 12:11

Dobry den , chtel bych se Vas zeptat, jestli by bylo mozne poradit, jak postupovat pri koupi casti nemoviti. Vlastnim 3/4 domu a sestra 1/4. Jsme dohodnuty, ze sestra mi svuj dil proda, ale chce si nejdrive provest odhad ceny nemovitosti, aby vedela za kolik mi to prodat. Kdyz se mi bude zdat vysoka cena a udelam si dalsi odhad ceny nemovitosti, ktery by byl treba nizsi, ma to nejaky vyznam pro stanoveni vyse ceny nebo to zalezi jen a jen na prodavajicim a kupujicim. V pripade, ze se nedohodneme a nebudu chtit koupit podil za tuto cenu, pravdepodobne tim nevyuziji predkupni pravo a sestra muze cast domu prodavat nekomu dalsimu? Je to tak?
    Dekuji velice za odpoved
    Danil Lear
    Jicin

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2011 8:41

právníik1 (neregistrovaný)

Re: Koupe casti nemovitosti
      Buď Vám sestra svůj podíl prodá, nebo si dohodou zrušíte a vypořádáte spoluvlastnictví; pokud byste se (na zrušení a vypořádání) nedohodli, udělá to za vás na návrh soud. Při stanovení ceny podílu lze vycházet z ceny celku omezeně - neprodává se přece celek, ale jen jeho menšinový podíl... Spoluvlastníci mají navzájem předkupní právo - prodávající spoluvlastník musí nabídnout svůj prodávaný podíl napřed ostatním spoluvlastníkům, a to za cenu, za kterou na něj má "cizího" kupce. Takže pokud sestra chce za svůj podíl podle Vás moc, počkejte jestli na svůj menšinový podíl najde kupce...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).