Z-kyně na MD požádala od čerpání dovol..

• (neregistrovaný)

7. 2. 2011 12:37

Dobrý den,
    z-kyni končí 16.2.2011 MD a požádala o čerpání dovolené. Jaký bude mít nárok na ŘD? Za rok 2010 je mi to jasné, ale není mi to jasné za rok 2011.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2011 12:41

Kara (neregistrovaný)

Re: Z-kyně na MD požádala od čerpání dov
      Jaký jí vznikne nárok na ŘD za rok 2011, to záleží na tom, kolik dní bude dočerpávat z roku 2010. Doba MD a doba čerpání ŘD se totiž považuje za dobu odpracovanou, takže sečtete prac. dny MD v roce 2011 a prac. dny čerpání ŘD a pokud to bude dělat aspoň 60, vnikne jí nárok na celoroční výměru za rok 2011. Pokud to nebude ani 60, vznikne jí pro rok 2011 nárok na dvanáctinu za každých 21.

• 7. 2. 2011 12:54

nova (neregistrovaný)

Bude čerpat 20 dní.
      Takže za1/2011 je to 21 pr.dnů, do 16.2.2011 12 pr.dnů,bude čerpat 20 dni, tj dohromady 53 dní.
      To chcete říct, že kdyby měla čistě teoreticky o 8 dní víc dovolené, tak by jí firma musela proplatit ještě k těm 20 dnům za r.2010 dalších 20 dnů za rok 2011???
      Přijde mi to vůči firmě nekorektní vyplatit tolik peněz!!!

• 7. 2. 2011 13:10

Kara (neregistrovaný)

Jí zbylo z roku 2010 celých 20 dní? Vůbec nic si v roce 2010 nevyčerpala? A ani dlouhodobě nemarodila před mateřskou a ke zkrácení nároku z roku 2010 tedy nedojde? Pokud je to tak a skutečně jí zbývá k čerpání celá výměra z roku 2010, tak ji bude čerpat od 17.2. do 16.3., což je 53 prac. dnů. Takže ano, za rok 2011 jí vznikne nárok na 2/12, tj. na 3,5 dne ŘD.
      A ano, kdyby měla k čerpání o 7 dní více nebo pokud by mateřská trvala déle a pak teprve čerpala dovolenou (např. do konce března)- tak aby jí to udělalo 60 prac. dní, pak by jí vznikl nárok na celoroční výměru i pro rok 2011 a tu by si také mohla vyčerpat. A teprve po vyčerpání řádné dovolené nastupuje na rodičovskou dovolenou.
      O tom, že je to vůči firmě nefér už se tu hodně diskutovalo, také jsem toho názoru - je to dovolená za žádnou práci. Ale ze zákoníku to jasně vyplývá.

• 7. 2. 2011 13:18

n (neregistrovaný)

Dobrý den,přidám se do diskuze na toto téma. Pokud zam-kyně skončil PPM, má nevyčerpanou dovolenou z předchozího roku, od kterého data si může zažádat o dávku RP a od kterého data ji uplantní u zam-tele? Mám v tom hokej. Když jí skončí PPM, následující den zažádá o dávky RP, u zam-tele zažádá o čerpání řádné dovolené, ale jak jí to budu vykazovat?

• 7. 2. 2011 13:28

all (neregistrovaný)

Co myslíte vykazovat ? Vy ji budete mít na řádné dovolené jako každého jiného zaměstnance. Čerpání RP vás nezajímá.

• 7. 2. 2011 13:29

Kara (neregistrovaný)

O rodičovský příspěvek si požádá na úřadě hned po skončení mateřské. To je dávka státní sociální podpory a nesouvisí s tím, zda je na rodičovské dovolené nebo čerpá řádnou dovolenou nebo zda pracuje.
      Rodičovská dovolená a řádná dovolená - to jsou názvy volna u zaměstnavatele. Takže jí skončí 16.2. MD. Ona půjde hned na úřad a tam požádá o rodičovský příspěvek. Zaměstnavatele požádá o vyčerpání řádné dovolené od 17.2. do 16.3. Vy ji vedete jako zaměstnance, který čerpá řádnou dovolenou, takže ona ji vyčerpá a dostane zaplacenou (bude ovšem zdravotně pojištěna státem jako poživatel rodič. příspěvku, takže i když nebude mít ani 8000 hrubého, nemusí se ZP doplácet). Od 17.3. požádá zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou do... (délku si určí sama, nejvýše ale do 3 let dítěte). Takže se může stát, že rodičovskou dovolenou bude čerpat např. do 2 let dítěte, ale rodičovský příspěvek bude pobírat do 3 let dítěte. Nebo naopak. Nebo bude čerpat rodičovskou dovolenou jen půl roku a pak zas požáda o dalšího půl roku apod. Prostě délka rodičovské vůbec nesouvisí s rodič. příspěvkem.
      Na zdravotní pojišťovnu ji hlásíte kódem M při nástupu na MD. A pak už nehlásíte nic, až kód U při ukončení rodičovské dovolené nebo při ukončení pobírání rodič. příspěvku, pokud k němu dojde později než k ukončení rodičovské.

• 7. 2. 2011 13:35

n (neregistrovaný)

Děkuji moc za vyčerpávající odpověď, ve které jste mi odpověděla na všechno, co mi nebylo jasné. Díky moc a přeji krásný slunečný den.

• 7. 2. 2011 13:37

JiřinaH. (neregistrovaný)

V době čerpání dovolené ji budete vykazovat v evidenčním stavu, po skončení čerpání ŘD ji dáte do mimoevidenčního.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).