Re: prosím Páju - zápočet pohledávky a z
předpokládám, že jednatel a společník- MZDA- vychází z toho, že měl i pracovněprávní vztah se mzdou a naproti tomu půjčil firmě peníze, dal bych to dle § 580 obč.z.,šlo by i podle § 358 obchod.z., ale tam by musela být dohoda dle § 262 obch.z., že se strany dohodly, že jeich vztah se bude řídit obch.z., čili dle obč.z. je to jednodušší.
Omlouvám se, psaní bylo rychlejší, jak myšlení :-). Odměna jednatele na základě interního předpisu ( výkon fce jednatele) , schválená, ale část nebyla nevyplacena a mezitím vznikla potřeba půjčky do společnosti. Půjčka schválena rozhodnutím společníka.
>>>Dobrý den Pájo,
>>>potřebuji započíst závazek společnosti z titulu
>>>nevyplacené mzdy (společník a jednatel) a část
>>>nezaplacené
>>>půjčky od společníka a jednatele ve prospěch
>Omlouvám se, psaní bylo rychlejší, jak myšlení :-).
>Odměna jednatele na základě interního předpisu ( výkon
>fce jednatele) , schválená, ale část nebyla nevyplacena
>a mezitím vznikla potřeba půjčky do společnosti.
>Půjčka schválena rozhodnutím společníka.
nojó, tak to je jinák, Vztah mezi jednatelem a společností je obchodním vztahem a řídí se obch.zák., takže opravuji.
1. půjčka od jednatele a společníka společnosti 1 mio, na účet společnosti zapl. do banky ( vloženo)500000, zůstává nezaplaceno poskytnutí dalších 500000 na účet společnosti.
odměna jednatele a spol. - výkon funkce 500000,-
vzájemný zápočet
To teda jo, takže česky řečeno, jednatel dluží firmě podle smlouvy o půjčce 1/2 melounu a firma dluží jednateli nevyplacenou odměnu rovněž 1/2 melounu, snad už jsem to i já pochopil.
Nejsem odborník na účto, ale myslím, že se odměna nestane půjčkou, nýbrž se vzájemně tyto pohledávky započtou a výsledek je 0,ne?
Nic to nemění na sklutečnosti, že vzájemný vztah mezi jednatelem a firmou je vztahem obchodím a řídí se obch.zák., jak jsem již psal výše. Čau
Re: díky moc
>
>>Pokud se tedy splatná odměna jednatele stane půjčkou
>>viz níže, započítám podle obch Z?
>>Trochu jsem vás zmátla.
>
>To teda jo, takže česky řečeno, jednatel dluží firmě
>podle smlouvy o půjčce 1/2 melounu a firma dluží
>jednateli nevyplacenou odměnu rovněž 1/2 melounu, snad už
>jsem to i já pochopil.
>Nejsem odborník na účto, ale myslím, že se odměna
>nestane půjčkou, nýbrž se vzájemně tyto pohledávky
>započtou a výsledek je 0,ne?
>Nic to nemění na sklutečnosti, že vzájemný vztah mezi
>jednatelem a firmou je vztahem obchodím a řídí se
>obch.zák., jak jsem již psal výše. Čau
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2011 13:41
Dobrý den Pájo,
potřebuji započíst závazek společnosti z titulu nevyplacené mzdy (společník a jednatel) a část nezaplacené půjčky od společníka a jednatele ve prospěch společnosti.
Na základě kterého ustanovení OZ nebo ObčZ se to započítává?
Děkuji. Alena