Penz. fond -musí zaměstnanec přispívat?

• (neregistrovaný)

7. 2. 2011 22:33

Manžel změnil penzijní fond, smlouva umožňuje, že zde bude jen příspěvek zaměstnavatele. Od účetní se ale dozvěděl, že musí přispívat min. 100/měsíc. Je to nutné? Mají to prý v nějaké směrnici.

Pokud to není v zákoně, ale ve vnitřní směrnici ano, platí v tomto případě to co je ve směrnici? Musí to po něm chtít? Připadá mi to nelogické - proč nutit zaměstnance, aby přispíval.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2011 3:56

alen1 (neregistrovaný)

Re: penz. fond -musí zaměstnanec přispív
      Z hlediska administrativy a správy příspěvku zaměstnavatele je to obvyklá varianta - dlouhou dobu to penzijní fondy přímo vyžadovaly.
      Pokud se tak zaměstnavatel s penzijním fondem dohodl a současně to máte ve vnitřní směrnici, nemáte pravděpodobně jinou možnost.Zaměstnavatel vám dává něco navíc (tedy příspěvek na penzi) a je na něm, za jakých podmínek přispívá.
      Pokud by nárok na příspěvek byl zakotven ve vnitřním mzdovém předpisu, který upravuje mzdové nároky zaměstnanců ve firmě ( dle § 305 zák. práce), pak je předpis postaven na roveň zákona.
      Jiná věc je, zda vám tímto může uložit přispívání té stovky. Nejsem právník ( to je dotaz spíše právní).
      Mj. je ta stovka, tak nepřekonatelný problém?Pokud ano, tak to vyřešte tím, že nebudete chtít příspěvek.

• 8. 2. 2011 7:25

helis (neregistrovaný)

Problém to není, ale přijde mi to nesmyslné někoho takto nutit.

• 8. 2. 2011 7:39

markov (neregistrovaný)

Záleží na úhlu pohledu. Mi zase přijde nesmyslné žádat příspěvek na něco, do čeho sám neinvestuji ani korunu.
      V případě stavenek by asi nikoho nenapadlo, že si nebude brát stravenky, když na ně musí částečně přispívat ...

• 8. 2. 2011 7:53

alen1 (neregistrovaný)

Jinak:
      Nutí vás obchodník ke koupi druhých bot, když má akci kupte si dvoje boty,jedny dostanete zdarma?
      Nenutí. Je to vaše volba, zda chcete nebo ne.
      Promiňte, ale připomíná mi to jednoho zaměstnance, který byl úplně nepříčetný, že mu zaměstnavatel poslal mimořádně navíc 12000,- Kč na jeho životní pojištění, a nic mu neřekl.
      Pak se nedivím zaměstnavatelům, že pro svoje zaměstnance nic nedělají, když místo vděku poslouchají něco o tom, že je někdo nutí.

• 8. 2. 2011 8:03

meg (neregistrovaný)

U nás ve firmě se přispívalo na životní bez jakýchkoliv podmínek. To,jestli si chtěl někdo spořit něco navíc, byla každého věc. Od firmy to byl tzv. benefit - a nekontrolovali, jestli si někdo spoří něco navíc.

• 8. 2. 2011 8:15

all (neregistrovaný)

Každá firma má jiný postup. Jestliže stanoví, že bude přispívat za nějakých podmínek, tak pracovník má možnost buď přijmout nebo nepřijmout. Nikdo nikoho k ničemu nenutí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).