Zahájení podnikání student

• (neregistrovaný)

16. 11. 2011 21:10

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu. Mám dva dotazy:
    1) Chtěl bych uspořádat futsalový turnaj. Co je nejlepší pro takovou údálost založit? Nějaká organizace? Či něco podobného? Jakým stylem je vhodné vést učetnictví?
    2) Kdybych si chtěl založit vlastní e-shop dejme tomu na prodej sportovního karet. Jakou živnost si mám založit, popřípadě jakým stylem mám vést učetnicví. Musím nějak prokazovat původ zboží? Podotýkám že jsem student. Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 11. 2011 6:38

autorka

Dobrý den,

> 1) Chtěl bych uspořádat futsalový turnaj. Co je nejlepší pro takovou údálost založit? Nějaká organizace? Či něco podobného? Jakým stylem je vhodné vést učetnictví?

Mohlo by se jednat o některou z živností volných, například č. 74 - organizování sportovní činnosti (více přehled oborů živnosti volné).

> 2) Kdybych si chtěl založit vlastní e-shop dejme tomu na prodej sportovního karet. Jakou živnost si mám založit, popřípadě jakým stylem mám vést účetnictví. Musím nějak prokazovat původ zboží? Podotýkám že jsem student.

Jednalo by se o živnost volnou Velkoobchod - maloobchod. Měl byste samozřejmě evidovat doklady o nákupu zboží.

V obou případech není třeba vést účetnictví, postačí daňová evidence, případně uplatnění výdajů procentem z příjmů.  Musíte se registrovat na finanční úřad, ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Vše můžete vyřídit jedním formulářem prostřednictvím živnostenského úřadu. Jako student budete OSVČ vedlejší, což doložíte potvrzením o studiu. V prvním roce podnikání nemusíte platit měsíční zálohy na pojištění, dále dle výše výdělku.

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).