Re: Podpis prohlášení poplatníka daně
Možné to je, ale musel byste si udělat po ukončení roku daňové přiznání a teprve potom vám FÚ vrátí přeplatky. Když to podepíšete, dělá vše za Vás zaměstnavatel a případné doplatky vám také vyplatí (zase si musíte požádat). Zdá se mi blbost celý rok "dotovat" stát.
Povinen nejste, nemusíte podepisovat prohlášení, ale za celý rok si neuplatníte žádnou slevu na dani, budete platit celou daň. Další rok k 31.3. si podáte sám daňové přiznání a budete si vše dokladovat FU sám a případný přeplatek na dani vám finanční úřad vrátí až do 2. května. Zaměstnavatel Vám ho musí vrátit nejpozději ve výplatě za březen. Zalezi na vas, co si zvolíte.
Taky tam hrozí možnost, že pokud budete v některém měsíci např. nemocen a mzda nebude dosahovat 5000,- , tak daň bude srážková a ta už nelze vrátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2011 9:35
Rád bych věděl zda jsem povinen podepsat u zaměstnavatele "růžové" Prohlášení poplatníka, nebo to není má povinnost.
= mám jednoho zaměstnavatele a raději bych si požádal finanční úřad o vrácení daně. Je to tak možné?