Sponzorský dar - jak to udělat ?

• (neregistrovaný)

8. 2. 2011 12:33

Dobrý den, řešíme doma následující problém, syn (nezletilý) by mohl obdržet sponzorský dar na sportovní činnost (jedná se o cca 50.000,--) ovšem firma chce vše oficiálně. Poradí mi někdo, jak to v tomto případě ošetřit ? Musíme založit nějaký ŽL např. na reklamu ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2011 13:39

ija (neregistrovaný)

Re: Sponzorský dar - jak to udělat ?
      Myslím, že pokud dostane jednorázově sponzorský dar, nemusí ještě nic zakládat, pouze mu vznikne povinnost podat daňové přiznání (k dani z příjmů fyzických osob). Příjem zdaní jako příjem podle paragrafu 10 (ostatní příjmy) + může si uplatnit příslušné výdaje - tzn. schovat darovací smlouvu a paragony s příslušnými výdaji. Pokud výdaje budou vyšší než obdržený příjem, daň bude 0,-
      Tohle je teoretická konstrukce, nevím, jak to chodí v praxi, snad se ozve ještě někdo, kdo má praktickou zkušenost...

• 8. 2. 2011 13:54

I. (neregistrovaný)

Re: Sponzorský dar - jak to udělat ?
      Jenže firma by určitě si ten dar chtěla odečíst od svého daňového základu, což v tomto případě nepůjde - viz ZDP §20 odst.8. To by společnost ten dar musela věnovat právnické osobě, tedy nějakému klubu, pod kterým Váš syn sportuje. Tam by si asi mohli vymínit, že je to přímo na jeho sportovní činnost.
      Pokud by se jednalo o uzavření smlouvy o reklamě (nikoli tedy sponzorský dar, ale opravdu reklama - tj. jejich logo na oblečení, apod. - musí se časově ohraničit, tj. na jak dlouho se ta smlouva o reklamě uzavírá), to by pak firma dávala do nákladů, ale na straně Vašeho syna už já zase nevím. Jsem spíše přes právnické osoby.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).