Re: nárok dovolená
Nějak se nemůžu zorientovat ve vašem systému, ale 5 dnů z roku 2009 k proplacení by mohl být správně.
§ 222
2) ..... Náhrada mzdy nebo platu za tu část nevyčerpané dovolené, která přesahuje 4 týdny, přísluší zaměstnanci nejen v případě skončení pracovního poměru, ale i v případě, že zaměstnanec nemohl tuto dovolenou vyčerpat do konce příštího kalendářního roku.
Za 2010 jí žádný nárok na dovolenou nevznikl, protože byla nemoc celý rok. Z r.2009 se převádělo 8 dnů, z toho 3 propadají a 5 dnů lze převést do tohoto tzv.přespříštího roku ,pokud zaměstnanec vydá písemný souhlas s tím, že mu budou nařízeny v r.2011 k čerpání. Jinak mu pak vzniká nárok na jejich proplacení po skončení 2011.
Aha, tak to jsem netušila, že nárok vůbec nevzniká, ale asi to bude pravda, když neodpracovala minimálně 60 dní. Takže těch 5 dnů, když už jsem převáděla z roku 2009 do 2010 můžu převést ještě jednou do 2011?
Chápu, že někteří zde mají tendenci k poučování méně zkušených a tápajících mzdovek, ale kdybyste četla jak zněl můj dotaz, zjistila byste, že zde šlo o nárok na dovolenou za rok a ne za poměrnou část. I tak díky, zákon často studuji, nebojte...21 dnů a nárok 1/12 dovolené mám také nastudováno...Mě šlo o ten převod zbytku nároku na dovolenou na který mi nikdo neodpověděl... příště se prosím pokuste dotyčnému poradit a ne štourat do něčeho, na co se dotyčný vůbec neptá...od toho zde diskusní forum není. Díky.
Milá, zlatá když si tak často čtete v zákonech, tak jak to , že nevíte, že když někdo marodí celý rok , tak mu žádný nárok nevznikne, tudíž není co krátit ?
Takže bych to shrnula -
rok 2009 nárok krácený o 4 dny, tj. 21 + 1 den z roku 2008 = 22 dní - 14 dní čerpání = zůstatek 8 dní, převedeno do roku 2010- V roce 2010 nevzniká ŽÁDNÝ nárok na dovolenou a protože dovolenou z roku 2009 těch 8 dní nevyčerpala do konce roku 2010, do roku 2011 lze převést pouze 5 dní dovolené , a to s jeho písemných souhlasem, viz vám jistě známý § 218, odst. 5. Zbylé 3 dny propadly. Takže program vám správně vyhazuje 5 dní, ovšem nikoliv k proplacení . Proplácet, rovněž jistě víte, lze pouze při skončení pracovního poměru. Takže studujte znovu, zcela jistě objevíte spoustu vám dosud utajených skutečností. A navíc, když si přečtete pořádně předchozí odpovědi, všechno vám bylo již napsáno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2011 13:36
Dobrý den,
prosím ztrácím se u nároku na dovolenou u dlouho nemocné zaměstnankyně, potřebuji radu...U nás nárok na dovolenou je 25 dní za rok. Z r. 2008 do roku 2009 se pracovnici převáděl 1 den nároku + vznikl celý nárok 25 dní, v roce 2009 byla absence 126 dní, pokrátila jsem tedy o 4 dny + čerpala 14 dní, takže převod do roku 2010 byl 8 dní a nový nárok 25 dní (celkem 33), po celý rok 2010 marodila, 253 prac. dnů, krátím o 16 dní... zbývá tedy 17 dní převodu do roku 2011? Vypočítala jsem to dobře? Žádná nevybraná dovolená by se jí proplácet neměla, jestli to chápu dobře? Program mi vyhazuje k proplacení 5 dní... tak nevím co s tím...!