Re: OP na promlčených pohledávkách
Zrušit OP určitě daňově, a to 391/558. Pokud jsou pohledávky stále v evidenci a jsou skutečně promlčené, pak bohužel odpis nedaňový, tj. 546/311 a nadále je vést v podrozvahové evidenci, protože zaniklé nejsou.
Nevím, co je "pohledávky vyřazeny před promlčením". Nejsou tedy v saldu? Pak nesedí saldo na stav účtu 311?
Prověřte si, zda nedošlo třeba i k uznání závazku, pak by se promlčecí doba počítala znovu od toho uznání, ne ovšem déle jak 10 let od začátku.
Děkuji za reakci. Větou " Nejsou vyřazeny před promlčením" jsem chtěla zdůraznit, že odpis pohledávek bude již nedaňový. Ale spíš mi jde o daňové opravné položky,protože jejich zrušení mělo být také před promlčením. Tím se měl zvýšit daňový zisk a zaplatit daň již v tom roce, kdy byly pihledávky promlčeny. To se nestalo, mám dělat dodatečná přiznání za minulé roky nebo mohu vše zrušit daňově až ve 2010?
Pokud zrušení OP před promlčením spadá do období, za které je možno doměřit daň, pak bych zřejmě podala dodatečné DaP na daňovou povinnost vyšší. Za starší roky, kdy již nelze daň doměřit, bych zdanila až v 2010. V účetnictví lze opravit až v 2010 s patřičnou úpravou základu daně vzhledem k dodatečným DaP.
Takový postup bych zvažovala já. Snad se přidá někdo, kdo má s tímto problémem již praktickou zkušenost.
Re: Prosím ještě znalé o názor
Daňový řád změnil lhůtu pro vyměření a doměření daně.
Je a i nadále zůstává 3 roky. Mění se však počátek běhu lhůty. Do konce r. 2010 se stanovil počátek od konce zd. období. podle DŘ začíná běžet až dnem, v němž uplynula lhůte pro podání DaP. Fakticky dojde tedy k jejímu prodloužení.
Např. DaP k dani z příjmů za r. 2011 podáno v řádném termínu do 1.4.2011, pak lhůta počíná běžet od 1.4.2011 a běží 3 roky. Pokud by byl odklad daň. poradcem, pak lhůta běží od 1.7.2011.
Podle PU ale zůstává zachován počátek běhu lhůty podle dosavadních předpisů, pokud běh lhůty neskončil do 1.1.2011.
Lhůta pro vyměření se ale řídí DŘ i v těchto případech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2011 14:32
Převzala jsem účetnictví a zkoumám nezaplacené pohledávky a opravné položky k nim. Je tu mnoho pohledávek z roku 2003-2005, které jsou podle mě promlčené a jsou k nim vytvořeny opravné položky, původně určitě daňově. OP nejsou zrušeny a pohledávky vyřazeny před promlčením. Co s nimi teď? Zrušit OP nedaňově 391/559 a odepsat pohledávky nedaňově 546/311? I když tvorba OP byla kdysi daňově? Poraďte prosím?