Re: Zpětné uplatnění slevy na dani
No protože jsem mu RZ dělala já a zřejmě bych mu pomáhala i s přiznáním - tak tedy prakticky - v r. 2012 nevím, zda bude mít příjmy, ale je u nás od r. 2007 a stále pracuje. Takže uděláme za r. 2009 dodatečné přiznání a doložíme potvrzení o příjmu a potvrzení o vyúčtování daně? Protože v potvrzení o příjmu to bude samozřejmě s vyšší daní a daň se mu vrátila.
Paní Jiřina to myslela tak, že ještě za 2 roky by mohl vyrovnat rok 2009. Vystavíte mu ne potvrzení o vyúčtování, ale potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2009, na kterém bude záznam, že mu bylo RZD za rok 2009 uděláno a vratka daně činila x Kč. Jen si myslím, že to přiznání nebude dodatečné, ale řádné.
No já si myslím, že dodatečné přiznání za rok 2007 už podat nepůjde. Podle přechodných ustanovení daňového řádu, pokud skončí lhůta pro vyměření do účinnosti zákona, postupuje se podle dosavadních právních předpisů. Tzn. Lhůta pro vyměření 2007 byla do 31.12.2010, účinnost daňového řádu je od 1.1.2011. Ustanovení § 148 - 3 letá lhůta pro stanovení daně začne běžet ode dne, kdy byla daň splatná je účinné až od 1.1.11. Do 31.12.10 platila správa daní a tam se odvíjely lhůty od konce roku. Tzn. 2007 3 roky od 31.12.2007. Tedy do 31.12.2010.Můj názor.
3 roky zpětně, takže rok 2009 do toho spadá. Vyžádá si od zaměstnavatele potvrzení o zdanit. příjmech za rok 2009 a do 31.3. podá přiznání za rok 2009, kde tu slevu studentskou uplatní. Musí si nechat vystavit potvrzení od kdy do kdy byl v tom roce studentem. Ale muselo mu tehdy být méně než 26 let a nesmělo by jít o studium v programu celoživotního vzdělávání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2011 15:33
Dobrý den,
dá se zpětně uplatnit sleva na studenta - např. za r. 2009. Fakulta kolegovi napsala, že byl studentem a má uhradit školné. Nevěděl, že ho vedou stále jako studenta a slevu na dani neuplatnil. Příp. kde se to dá zjistit? A příp. jak dlouho zpětně to lze, pokud to lze.
Díky