Re: zrušené živ. poj. ... ale už v roce
Díky moc za odpověď, jenže ono je to složitější, loni byla na rodičovské a vydělala si jen cca 20tis. na dohodách. Takže počítala, že přiznání nebude podávat a manžel si bude moct odečíst slevu na manželku, což je fakt nezanedbatelná částka, přesně takovou mu vrátí jako přeplatek jeho zálohy na dan. Pokud si bude dělat sama kvůli tomu dodanění částky cca 6500,- a z těch 20.000,- na dohodách zaplatila cca 3000,- na zálohách, tak jí po odečtení slevy na popl. vrátí těch 3000,- a rodina přijde o nějaký 21000,- .... je to tak? ... tak jsem měla dojem, že by se to správně mělo dodanit dodat. přiznáním za ten rok 2007 a takhle situace by nenastala ... prosím, co stím?
Re: zrušené živ. poj. ... ale už v roce
ZDP, § 15, odst.6
...Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen, s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně.
Z výše uvedeného textu vyplývá, že pokud bylo zrušeno pojištění v roce 2007, mělo být provedené dodanění v daňovém přiznání za rok 2007.
http://finexpert.e15.cz/zruseni-zivotni-pojistky-je-nutne-zaplatit-zpetne-dan
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2011 16:14
Prosím moc o radu, jestli to mám načtené dobře: ségra zrovna zjistila po přečtení nějakého článku, že jaksi v roce 2007 zrušila život. pojistku na které předtím uplatňovala odpočty a bohužel to přesáhlo asi o stovku 6000,- a řekla mi to až teď, co jako s tím má dělat. Já myslím, že se musí udělat dodatečné přiznání za rok 2007, kdy to zrušila .... to zrovna měla příjmy jen z mateřské, ale dělali s manželem společné zdanění, aby se jim snížila sazba daně. .... dotaz: je nějaký speciální formulář na dodatečné přiznání roku 2007, kvůli tomu společnému zdanění? a vypočtenou částku je potřeba poslat na FU a mám takový dojem, že letos dostane už povinně nějakou pokutu že? díky moc