Re: Svobodná matka
Tím výživným samozřejmě musíte začít. Pak se obrátíte tam, kde jste žádala o rodičovský příspěvek a přídavky na děti, možná byste mohla dostat i příspěvek na bydlení. Je to také dávka státní sociální podpory. Třetí instituce, kterou navštívíte, je sociální odbor obecního úřadu, kde můžou poskytnout pomoc v hmotné nouzi.
Obraťte se na úřad na dávky státní sociální podpory (tam, kde jste žádala o přídavky a o rodičovský příspěvek), tam by Vám měli poradit, o jaké další dávky lze žádat a jaké jsou podmínky. Psala jste, že budete bydlet v jeho bytě, tak snad mu nebudete platit nájem, nebo ano? Slyšela jsem, že např. pro příspěvek na bydlení musí být nájemní smlouva (pokud není bydlení vlastní), ale posuzuje se příjem všech osob, kteří tam mají bydlište. Ale zase jestli ten byt není jeho, ale je tam on v nájmu, tak tam nemůže zrušit pobyt, vždyť by tím pádem o ten nájem přišel. Ono to bude těžké, všechno utáhnout jen z rodičáku a z přídavků na děti. I jestli na nějakou další dávku dosáhnete, tak ano to nebude nic moc.Bude se muset podílet také on nebo pomoci Vaše rodina.
takže v první řadě se musí starat rodiče, až potom stát. okamžitě podejte předběžné opatření na určení výživného na dítě i na sebe (do dvou let věku dítěte). do 7 dnů soud rozhodne kolik to bude. potom podejte na socku žádost o vyloučení otce z okruhu společně posuzovaných osob a po třech měsících bez ohledu na tp budou posuzovat jen vaše příjmy - rp + výživné. možná dostanete přídavky na dítě a na bydlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2011 19:34
Dobrý den. Potřebuji radu.Opustil mě partner,otec mého dítěte.Jsem 16 měsíců na mateřské dovolené. Nechal nás bydlet ve svém bytě,ale nebude přispívat na žádné poplatky.Chtěla bych se zeptat,o jaké příspěvky a na jakém úřadě můžu zažádat.Je nutné,aby si bývalý přítel odhlásil z bytu trvalé bydliště?Děkuji za pomoc.