OSVČ, mateřská, přerušená živnost

• (neregistrovaný)

8. 2. 2011 20:06

Dobrý den,
    jsem OSVČ kadeřnice. V prosinci 2010 jsem porodila a protože jsem si platila i zálohy na nemocenské, tak jsem už 6 týdnů před porodem byla na mateřské. Tu jsem pobírala do konce ledna a od února mi začíná rodičovská do tří let věku dítete. Nepřerušila jsem ale živnost. A bohužel to řeším až teď. Nevím, zda-li jí mám přerušit. Jde mi o to, že jestli jí nepřeruším, jestli budu muset platit zálohy na OSSZ a VZP jako když mám vedlejší živnost. Nebo pak zaplatím až při výúčtování 2011 v případě nějaké příjmu?
    A co když živnost přeruším - co to znamená, že musím zavřít i provozovnu, tj.místnost, kde mám kadeřnictví? Je psaná na půl na mě a na půl na druhou kadeřnici, která momentálně má živnost funkční a pracuje tam. Musím to eventuelně nějak označit na dveře, že mám živnost přerušenou. A co když tam občas nějakou kamarádku ostříhám...........
    prosím poraďte mi, určitě máte někdo s tímto zkušenosti, jak to vyřešit, abych platila co nejméně, neměla problémy s úřady a nemusela jsem se bát občas někoho ostříhat.,......
    Vím, že je to hodně otázek. Ale děkuji za jakékoliv odpovědi.
    Veronika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2011 20:33

n (neregistrovaný)

Re: OSVČ, mateřská, přerušená živnost
      Živnost přerušovat nemusíte - pouze nebudete vykazovat příjmy ani výdaje po dobu nemoci a PPM. Při pobírání rodičáku nejste omezená v podnikání ani v příjmech - jen musíte písemně ohlásit, kdo se vám o dítě stará po dobu vaší výdělečné činnosti (otec,babička,teta,sestra,sousedka......-není omezeno). Zálohy OSSz a ZP si můžete požádáním snížit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).