Exekuce

• (neregistrovaný)

9. 2. 2011 8:01

Dobrý den! V červnu přišlo usnesení a 3.9.2010 exekuční příkaz na zaměstnance. Teď v lednu přišlo, že to nabylo právní moci 19.9.2010. Jelikož jsem čekala na to nabytí právní moci, nic jsem zaměstnanci nesrážela. Včera mi volala paní, že máme průšvih, že jsme mu nic nesrazili (ukončil pr. poměr 17.12.2010). Žádný jiný papír jsem nedostala.
    Chtěla bych se zeptat, zda jsem mu měla od toho září srážet exekuci, nebo v případě, že by u nás byl nyní zaměstnaný, bych mu exekuci srazila až teď, když mi byl doručen papír o nabytí právní moci?
    A pokud jsem udělala chybu, nevíte jaký by mohla mít firma postih? Mám z toho hrozné nervy...
    Děkuji!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2011 8:13

... (neregistrovaný)

Re: Exekuce
      Ano, měla jste povinnost od 3.9.2010 provádět srážky ze mzdy až do výše exekuované částky a po obdržení právní moci je začít odesílat.
      § 282 OSŘ
      (3) Povinný ztrácí dnem, kdy je plátci mzdy doručeno nařízení výkonu rozhodnutí nebo usnesení obsahující vyrozumění o nařízení výkonu rozhodnutí (§ 294 odst. 3), právo na vyplacení té části mzdy, která odpovídá stanovené výši srážek.
      § 283 OSŘ
      Jakmile nabude nařízení výkonu rozhodnutí právní moci, vyrozumí soud o tom plátce mzdy, který je pak povinen vyplácet oprávněnému částky sražené ze mzdy povinného.
      § 292 OSŘ
      Jestliže plátce mzdy neprovede ze mzdy povinného srážky řádně a včas, provede-li je v menším než stanoveném rozsahu nebo nevyplatí-li srážky oprávněnému bez odkladu po tom, kdy mu bylo doručeno vyrozumění, že nařízení výkonu rozhodnutí nabylo právní moci nebo kdy dospěly další měsíční částky mzdy, může oprávněný uplatnit proti plátci mzdy u soudu právo na vyplacení částek, které měly být ze mzdy povinného sraženy.

• 9. 2. 2011 8:32

... (neregistrovaný)

Kromě žaloby od oprávněného vám exekutor může udělit pokutu za nesplnění povinnosti dle §46 odst.1 přestupk. zák. do 30tis.Kč.

• 9. 2. 2011 8:14

Líba (neregistrovaný)

Ano, srážet jste měla hned, jakmile jste obdržela exekuční příkaz. Peníze měly zůstat na vašem účtu do doby, než obdržíte nabytí právní moci, a pak je najednou odeslat. Je to v § 282 OSŘ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).