OSVČ - platba nem. poj 2011 - kolik??

• (neregistrovaný)

9. 2. 2011 8:45

Prosím o pomoc, radu.

V roce 2010 jsem si platila dobrovolné zálohy na nemocenské pojištění vy výši 500 Kč.

Daňový základ byl 196.086 Kč, roční vyměřovací základ 98.043, měsíční vyměřovací základ 8.171 a měsíční záloha na důchod. pojištění mi vyšla na 2.386 Kč.

Nejsem schopna zjistit, kolik mám letos platit na nemocenské pojištění, abych si ale vyšší platbou nezvýšila následně i platbu na DP.

Na webu ČSSZ http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/platba-pojistneho/zmeny-v-pojisteni-osob-samostatne-vydelecne-cinnych-od-1-1-2011.htm je sice uvedeno, že "Pokud OSVČ zaplatí pojistné na nemocenské pojištění z vyššího vyměřovacího základu, část platby, která neodpovídá měsíčnímu vyměřovacímu základu pro zálohu na důchodové pojištění, se stává přeplatkem.", ale hned dále se o navyšování měsíčního základu pro nem. poj. - nebezpečná věta: "...roční vyměřovací základ pro pojistné na důchodové pojištění nemůže být nižší, než součet všech měsíčních vyměřovacích základů, ze kterých byla nebo měla být uhrazena záloha na pojistné na důchodové pojištění. OSVČ tedy nebude při podání přehledu stanoven přeplatek bez ohledu na výši daňového základu".

Nechápu. Kdy se jedná o (vratitelný) přeplatek a kdy hrozí doplatek i DP?

Prosím o výpočet (vzoreček, procenta), kolik tedy můžu NP v roce 2011 platit tak, abych si odvod na DP "omylem" nezvyšovala. A kolik minimálně - těch 92Kč?

Děkuji mockrát za rady a pomoc!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2011 9:33

Hanah (neregistrovaný)

Re: OSVČ - platba nem. poj 2011 - kolik?
      už jsem se to pokoušela počítat. Z těch údajů, které jste uvedla:
      vym.základ 8181,- x 29.2% = 2386,- záloha na důch.pojištění
      " 8181,- x 2,3% = 188,- záloha na nem.pojištění
      pokud platíte 500,- nem.pojištění musela by jste platit z vyměřovacího základu 21739,-Kč a záloha na důch.pojištění by byla
      6347,- Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).