Penzijní pojištění pro zaměstnance

• (neregistrovaný)

9. 2. 2011 10:08

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zaměstnavatel chce přispívat na penz.pojištění zaměstnanci. Vyčetla jsem že do nákladů si může dát 24tis. ročně, tzn. že zaměstnanci může přispět max. 2000 Kč měsičně.... Kolegyně mi ale tvrdí,že tento příspěvek je dán procentní sazbou 3% z hrubé mzdy.. Je tato sazba uvedena někde v zákoně? Jaký postup je vlastně správný? Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2011 10:23

alen1 (neregistrovaný)

Re: Penzijní pojištění pro zaměstnance
      Vaše kolegyně nemá pravdu, kouká do několik let starého zákona.
      Lmit je 24000,- Kč na penz. a životní, které splňuje podmínky.Do této hranice to má zaměstnanec vzhledem k §6 a soc. a zdrav., osvobozeno

• 9. 2. 2011 14:36

I. (neregistrovaný)

Re: Penzijní pojištění pro zaměstnance
      Kopíruji z historie:
      Přispívat může zaměstnavatel, kolik chce. Nezáleží na tom, kolik si platí sám zaměstnanec.
      Co se týče příspěvku od zaměstnavatele, tak u zaměstnance je osvobozeno do výše 24 tis. ročně u téhož zaměstnavatele - viz zák.o daních z příjmů §6 odst.9 písm.p.
      U zaměstnavatele je daňově to, co je sjednáno - viz zák.o daních z příjmů §24 odst.2 písm.j bod 5.
      Pokud by tedy zaměstnavatel přispěl 50 tis. a měl se zaměstnancem sjednáno např.dodatkem ke smlouvě, pak je daňové celé a u zaměstnance se přidaní (+SP a ZP) 26 tis.

Nezáleží na tom, zda jde o životní poj. či penzijní připoj. Pro oboje platí stejná pravidla (pro osvobození u zaměstnance se to musí sečíst).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).