Re: Obrat dph
Daňový poradce Vám sdělil, že zálohu máte započítat do obratu ke dni jejího přijetí?
§ 6/2 ZDPH: Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, včetně dotace k ceně, které osobě povinné k dani náleží ZA USKUTEČNĚNÁ PLNĚNÍ, kterými jsou dodání zboží, převod nemovitosti a poskytnutí služby, s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za .......................
Přijetím zálohy jste zatím ještě neuskutečnila zdanitelné plnění (nedodala jste zboží, neposkytla jste službu, nepřevedla jste nemovitost), je to jenom záloha na budoucí plnění. Zálohy vstupují do obratu až ke dni zdanitelného plnění.
Pokud jste uzavřeli smlouvu o dílo, pak se podle § 21/6/a) ZDPH považuje zdanitelné plnění za uskutečněné dnem převzetí a předání díla nebo jeho dílčí části.
Dobrý večer, nejdříve Vám chci poděkovat za odpovědi.
Také jsem studovala tyto zákony, proto jsem si myslela, že to bude
po předání díla, ukončení práce. Bylo mně řečeno, že se posuzuje to, zda jde o účtování v daňové evidenci nebo v podvojném účetnictví. Nejhorší je, že mně nedokázala odpovědět ani paní na FÚ, která by mohla přijít na kontrolu.
Ještě jednou děkuji.
Od 1.1.2009 už není žádný rozdíl v posuzování obratu poplatníka vedoucího či nevedoucího účetnictví. Ovšem zálohy se nezapočítávaly do obratu ani před 1.1.2009.
V podvojném účetnictví musíte z přijaté zálohy přiznat DPH (§ 21/1 ZDPH). Pokud nevedete Ú, tak máte na vybranou, zda přiznáte DPH ke dni přijetí zálohy, nebo až ke dni uskutečnění zdanitelného plnění (§ 21/2 ZDPH). Pokud odvedete DPH z přijaté zálohy, tak pouze přiznáváte daň z přijaté úplaty PŘED uskutečněním zdanitelného plnění – vystavením DD na přijatou úplatu nevygenerujete uskutečnění celého zdanitelného plnění.
Já už nevím, jak to napsat srozumitelněji. Myslím, že máte 2 možnosti:
a) spolehnete se na svůj (a dle mého názoru správný) úsudek a do obratu započítáte až celé plnění při jeho uskutečnění
b) dáte na daňového poradce (zvlášť, když jste mu zaplatila tolik peněz) a přijatou zálohu započítáte do obratu už v lednu:-)
Dobrý den, znovu Vám děkuji za odpověď. Nejsem účetní, dělám pouze kamarádovi daňové přiznání, je to jednoduché, uplatnit výdaje paušálem. Není plátce DPH, za 2 roky co podniká by se nestalo, že by překročil obrat 1 milionu. V prosinci 2010 byl vybrán na výběrovém řízení pro větší zakázku a proto chci vědět co se do obratu započítává, aby se nestalo, že 1 milion překročí, proto jsem se chtěla zeptat, aby to měl v pořádku. Takže pokud v lednu vystaví zálohovou fakturu, nezapočítá se do obratu. Do obratu se započítá až v měsíci, kdy dokončí zakázku. Bude si muset vést dvojí evidenci.Jednu pro daň z příjmu, druhou pro sledování obratu. Myslíte si, že už jsem to pochopila? Nezlobte se a děkuji Vám ještě jednou.
Jestli se zlobím, tak jednak na sebe, že neumím problém srozumitelně vysvětlit, jednak na daňového poradce, který Vám podle mého názoru ubližuje a ještě za to bere peníze.
Jsem přesvědčena, že jste to pochopila od samého počátku.
Paní Majko, toto je internetová diskuse a mé odpovědi nemají žádnou právní váhu, prostě jen jedna paní povídala. Ale mohu Vás ujistit, že diskusi sleduje celá řada fundovaných odborníků a pokud bych Vám tu tvrdila nesmysly, tak už by dávno zasáhli a uvedli věc na pravou míru:-)
Přidávám se k paní Zdeně, ze záloh se obrat nepočítá.
V případě, že máte dílčí plnění ve smlouvě, tak postupné platby dle smlouvy - tzv. dílčí plnění se pak do obratu počítá.
Prakticky to znamená, pokud se fakturuje práce za jednotlivé etapy, které se předávají, pak se tyto fakturace do obratu počítají.
Dobrý den, také Vám děkuji za radu.Paní Zdena je moc hodná. Můj případ je zrovna případ pana MilanaH - OSVČ - pomoc.Prostě si budu vést dvojí evidenci, jednu pro účel daně z příjmu a druhou pro účel sledování obratu. Do obratu započítám až celkovou částku v tom měsíci kdy bude dodáno zboží.Abych to upřesnila, tak zálohu v prosinci 2010 započítám do daně z příjmu roku 2010 , tuto zálohu nezapočítám do obratu a až bude vyúčtování zálohy a dokončení práce zahrnu celkovou částku do obratu. Snad je to dobře.
Ano, jedna záloha je v lednu. A už jsu z toho tak zmatená, že jsem si nevšimla, že je jedna záloha byla i v prosinci.Musím tuto zálohu započítat do daňového přiznání - daň z příjmu v roce 2010 ? Ještě to dopletu s daní z příjmu a bude to všechno.V dani z příjmu za rok 2010 bude záloha z prosince, do obratu se započítá v letošním roce. Napište mi, prosím, zda je to v pořádku. Děkuji.
Do daně z příjmů počítáte PŘÍJMY, tedy peníze, které jste v příslušném roce obdržela. Pokud byla v prosinci 2010 vystavena zálohová faktura a byla v prosinci i zaplacena, pak jde o příjem roku 2010 bez ohledu na to, že se jednalo o zálohu. Pokud by Vám zálohovou fakturu z prosince zaplatili až v lednu 2011, tak započítáte příjem do daně z příjmů za rok 2011.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2011 10:41
Dobrý den,
chtěla vás poprosit o radu, zda se zálohové faktury započítávají do obratu. Jsem OSVČ, výdaje uplatňuji paušálem.
Sleduji obrat za posledních 12 kalendářních měsíců po sobě jdoucích. Vystavila jsem v lednu zálohovou fakturu , která mně byla proplacena a při dokončení zakázky ( v dubnu 2011 ) vystavím fakturu na celkovou cenu, kde odečtu zálohu z ledna a faktura mně bude doplacena. Myslím si, že zálohovou fakturu započítám do ledna a doplatek do dubna.Děkuji Vám za odpověď.