Krácení dovolené - nemoc

• (neregistrovaný)

9. 2. 2011 13:54

Prosím pěkně....již po několikáté.

Zaměstnankyně onemocněla 18.12.2009. Celý rok 2010 byla na nemocenské a 2.1.2011 nastoupila do invalidního důchodu. Myslím si, že bych jí měla proplatit nevyčerpanou dovolenou. Ke konci roku 2009 jí zůstává 18 dnů. Ty proplatím celé. Ale co rok 2010?
    Nárok 20. Krátím prvních 100 dnů 1/12 a zbytek každých 21 směn další 1/12. Dostala jsem se ,,nějak,, k číslu 9,5dne. Za rok 2010 jí tedy proplatím 10,5 dne dovolené???
    Omlouvám se za primitvní dotaz, ale toto je pro mě záležitost, se kterou jsem se ještě nesetkala.

Děkuji velice těm, kteří mi poradí.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2011 14:13

Líba (neregistrovaný)

Re: Krácení dovolené - nemoc
      ..již po několikáté :-)

V roce 2010 neodpracovala ani den, nemá tedy nárok na žádnou dovlenou. Kdyby odpracovala do 60 dnů, měla by nárok na 1/12 za každých 21 dnů a kdyby odpracovala víc než 60 dnů, tak teprve nastane krácení.

Dovolená z roku 2009 propadla.

• 9. 2. 2011 14:28

all (neregistrovaný)

Rovněž poněkolikáte - napřed pročíst § 211 až 223, potom se ptát konkretně, co není jasné. I když opravdu nechápu, ať se snažím jak se snažím, co je nejasného na tom, že pokud někdo celý rok nepracuje, tak nemůže vzniknout nárok na dovolenou, nebo na tom, že dovolená se proplácí při skončení pracovního poměru. Paní Líba má svatozář, píše to tu opravdu denně po-xté.
      Jen zrekapituluju - rok 2009 dovolená propadá, rok 2010 žádný nárok nevznikl. Takže není co řešit ani proplácet.

• 9. 2. 2011 14:37

Kara (neregistrovaný)

Máte pravdu, toto se mzdová musí naučit. Ale víme, že v některých případech dovolená vzniká i když někdo celý rok nepracuje :-) (mateřská, nemoc v důsledku prac. úrazu). Dovolím si trošičku opravit paní Líbu - kdyby odpracovala do 59 dnů, tak je nárok na dvanáctiny a kdyby odpracovala aspoň 60 dní, pak nastane krácení.

• 9. 2. 2011 19:41

Líba (neregistrovaný)

No vidíte, to je z toho, jak to tu melu furt dokola a pak už nevím, co plácám. Ta šedesátka mi utkvěla v hlavě. Smysl pro detail, ten mi vždycky chyběl. :-)

• 9. 2. 2011 20:01

yx (neregistrovaný)

Já si ale myslím, že "do 60 dnů" je pro tento účel správně. Naopak "do 59" dnů není správně, protože i 59 dní splňuje požadovaný počet dnů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).