Re: OČR a nižší než minimální mzda
V žádosti o OČR se neuvádí čistá mzda, ale vyměřovací základ, tedy hrubá mzda, z níž se odvádí sociální pojištění. Z tohoto VZ budete mít vypočítané ošetřovné, sociálka ZP neřeší, to jí nezajímá. Co se týče ZP, pokud za vás není plátcem pojistného stát (důchodce, inval.důchodce, žena celodenně pečující o dítě do 7 let...),pak by vám zaměstnavatel měl strhávat ZP z minima. Ale že to nedělá, je jeho problém, pro vás je důležité, že je placeno. Tedy pokud je opravdu placeno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2011 19:11
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pracuji na HPP na zkrácený úvazek na 15hod.týdně. Doplatek ZP do minima za mě platí zaměstnavatel, nikdy ho po mě nechtěl zaplatit a ani mi ho nestrhl z výplaty? Nebudu z toho mít nějaké problémy? A druhý dotaz ohledně OČR na dítě a toho, že pobírám menší než minimální mzdu? Potom v žádosti o OČR se uvádí čistá mzda za měsíc a ta vlastně jakoby není správná/není ponížená o doplatek ZPdo minima/. Prosím poraďte, nerada bych nějaké opletačky se ZP. Díky